18.07.2022 | 01:07
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Vědci však nedávno identifikovali geny podmiňující produkci více květonosných klásků, tzv. párových klásků disponujících rozvětvenými klásky ve více řadách. Na základě experimentálních výsledků vědci uvádějí, že přítomnost těchto genů ovlivňuje celkové výnosy i obsah bílkovin. Informovalo o tom sdružení Biotrin.

„Genetická varianta, kterou jsme identifikovali, poskytuje nárůst obsahu bílkovin o 15–25 % v pšenici pěstované na poli. Tyto odrůdy produkují extra klásky navíc, tzv. párové klásky,“ uvádí Dr. Scott Boden, vedoucí výzkumu. „Pro získání obdobného množství bílkovin jako u běžné pšenice tak bude stačit i výrazně menší úroda pšenice s párovými klásky, což poskytuje farmářům a pěstitelům pšenice nejen kvalitnější a výživově hodnotnější produkt, ale též výhodnější ekonomickou variantu pěstování pšenice,“ dodává Boden. Celý text zde.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down