V poslední sezóně počasí přispělo k dobrému vývoji porostů cukrové řepy na našem území. Dostatek vláhy během letního a podzimního období napomohl k růstu bulev. Nadměrné deště koncem léta přispěly k velmi nízké cukernatosti. Obsah cukru v řepných bulvách se pohyboval na nejnižší úrovni za poslední desetiletí.
Nejen o průběhu poslední cukrovarnické kampaně informuje ve svém článku Ing. Hana Honsová, Ph.D., čtenáři se také dozvědí další zajímavé informace z konference v Dobrovici na Mladoboleslavsku, kterou uspořádal Svaz pěstitelů cukrovky Čech společně se společností Tereos TTD, a. s.
Vysoký výnosový potenciál
Cukrová řepa má velmi vysoký výnosový potenciál. Jak uvedla Ing. Klára Pavlů, Ph.D., z Řepařského institutu, spol. s. r. o., v přesných maloparcelkových pokusech se v roce 2024 v průměru nejvýnosnějších odrůd podařilo dosáhnout 111,2 t/ha v přepočtu na šestnáctiprocentní cukernatost. U konvenčních odrůd se docílilo 119,9 t/ha a u odrůd pro technologii Conviso Smart 109,7 t/ha. V praxi se výnosový potenciál využil z necelých sedmdesáti procent, což je obvyklé. Pokusy s cukrovou řepou se uskutečnily na stanovištích Černuc, Bezno, Vyšehořovice, Sloveč, Bylany a Jičín. Podle názoru Ing. Pavlů se na nižším využití výnosového potenciálu cukrovky pravděpodobně podílel silný tlak cerkosporiózy a s tím spojené náročnosti fungicidní ochrany. V pokusech se daří choroby brzdit celkem úspěšně, ale v zemědělské praxi může být fungicidní ochrana problematická.
Délka vegetace a výnosy
Výnosy cukrové řepy stoupají s prodlužující se délkou vegetace. Na šesti pokusných stanovištích se ověřují tři postupné termíny setí a sklizně. Do pokusů jsou zařazeny jednak odrůdy určené pro systém Conviso Smart a také klasické. V pokusech se hodnotí přírůstky výnosů při delší vegetaci, časnějším setí a pozdější sklizni. V roce 2024 dosáhl podzimní přírůstek výnosu v průměru pokusných stanovišť jen 10,5 t/ha v přepočtu na šestnáctiprocentní cukernatost. V předchozích letech se při pozdní sklizni dosahovalo přírůstků vyšších.
Celý článek najdete v časopisu Farmář č. 5/2025.