Pěstování vinné révy a produkce vína patří k těm komplikovanějším oborům lidské činnosti. Úspěch ovlivňuje obrovské množství faktorů: půdními a klimatickými podmínkami počínaje, přes průběh počasí a výskyt chorob a škůdců, po zvládnutí techniky pěstování, načasování sklizně a vlastní výrobu oblíbeného nápoje. Volba odrůdy by měla vycházet z místních podmínek, které se v posledních několika desetiletích v důsledku klimatických změn odchýlily od „standardu“ více, než by se mnohým líbilo.
Ne všechny lokality jsou pro pěstování vinné révy vhodné – to není skutečně nic nového. Ale ani v příznivém regionu nejsou všechny pozemky či jejich části stejně kvalitní. Výsledky výzkumu, jenž provedli vědci z Baskického institutu pro zemědělský výzkum a vývoj Neiker-Tecnalia, potvrdily, že se i v prostoru jedné vinice mohou nacházet místa s natolik odlišnými půdními vlastnostmi, aby došlo k podstatným rozdílům v produkci hroznů a v kvalitě moštu. Kvůli znalosti těchto odlišností získávají vinaři možnost provést detailnější rajonizaci vinic, jejímž cílem je přizpůsobit potřeby hnojení, zavlažování a ošetřování révy, včetně selektivní sklizně, k získání vyrovnaného produktu z pozemků produkujících šarže různé kvality.
Výzkum vedený doktorkou biologie Olatz Unamunzaga si kladl za cíl provést precizní zónování vinice podle vlastností půdy a studovat jejich vliv produkci a kvalitu vína. Experimenty probíhaly na osmihektarové vinici v Oionu (v baskické provincii Araba-Álava) patřící společnosti Bodegas y Viñedos Zuazo y Gastón. Vědci vybrali více než 190 bodů pro odběr vzorků tak, aby co nejlépe zmapovali celou vinici. Kromě vlastností terénu a půdy sledovali parametry související s robustností a produktivitou révy, jako je hmotnost prořezávaného dřeva, průměrná produkce hroznů, jejich počet a hmotnost či kvalita moštu.
Jeden z výsledků poukazoval na to, že na půdách s největší schopností zadržovat vodu vyrostla nejrobustnější réva, přičemž vyšší dostupnost vody pozitivně ovlivnila produktivitu a počet hroznů, i když na některých pozemcích vědci zaznamenali, že po úspěšném roce došlo k výraznému poklesu těchto charakteristik. Další výsledky jim odhalily, že nejlepší předpoklady pro dosažení vyššího obsahu alkoholu jsou v rocích s menší dostupností vody od začátku tvorby bobulí do počátku zrání, avšak s jejím dostatkem během dozrávání a tento efekt se projevil u různých typů půdy. Také teplota v měsíci před sklizní byla jedním z klíčových faktorů majících vliv na obsah kyseliny jablečné v moštu – vysoké teploty podporovaly její odbourávání. S typem půdy souvisel i obsah antokyanů či polyfenolový index a intenzita barvy slupky bobulí.
Na rychlosti záleží
Prostředí a průběh počasí jsou pro kvalitu vína zásadními faktory, ale všeho s mírou. Vlny veder a sucho vedou k předčasnému dozrávání bobulí a výsledkem bývá nevýrazné víno. Se změnami klimatu se očekává vyšší četnost těchto nepříznivých událostí, a tak se australští vědci zaměřili na možnosti, které by vedly ke zpomalení zrání a zvýšení hladiny sloučenin pojících se k charakteristickým květinovým a ovocným tónům.
Tento web používá soubory cookie, abychom vám mohli poskytnout tu nejlepší možnou uživatelskou zkušenost. Informace o souborech cookie se ukládají ve vašem prohlížeči a plní funkce, jako je rozpoznání vás, když se vrátíte na naši webovou stránku, a pomáhají našemu týmu pochopit, které části webu jsou pro vás nejzajímavější a nejužitečnější.
Nezbytně nutné soubory cookies
Nezbytně nutný soubor cookie by měl být vždy povolen, abychom mohli uložit vaše preference nastavení souborů cookie.
Pokud tento soubor cookie zakážete, nebudeme moci uložit vaše preference. To znamená, že při každé návštěvě těchto webových stránek budete muset soubory cookies znovu povolit nebo zakázat.
Analytické soubory cookie
Tyto soubory cookie nám umožňují počítat návštěvy a provoz, abychom měli přehled o tom, které stránky jsou nejoblíbenější a jak se na našem webu návštěvníci pohybují. Veškeré informace, které tyto soubory cookie shromažďují, jsou agregované, a tedy anonymní.
Povolte prosím nejprve nezbytně nutné soubory cookies, abychom mohli uložit vaše preference!