04.02.2021 | 04:02
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Zkoušení jablek formou degustace

Dne 3. února se uskutečnil 52. ročník degustace jablek ve Výzkumném a šlechtitelský ústavu ovocnářském Holovousy s. r. o. Celkem se hodnotilo 36 vzorků. Degustace slouží k porovnání nově vyšlechtěných odrůd s moderními materiály i tradičními odrůdami. Jablka pocházeli z novošlechtění ústavu a dalších šlechtitelských pracovišť, z genofondových ploch a provozních výsadeb.

Výzkumný a šlechtitelský ústav ovocnářský Holovousy s. r. o. (VŠOÚ Holovousy)se zaměřuje na všechny ovocné plodiny, které se pěstují na území České republiky jako tržní kultury. V rámci řešení výzkumných projektů podporovaných různými poskytovateli (MZe/ NAZV, MŠMT, GAČR, MK, TAČR) vytváří téměř všechny typy výstupů definované Metodikami hodnocení výsledků výzkumné organizace a předávané do Rejstříku informací výsledků. Jedná se jak o výsledky publikačního charakteru, tak i o výsledky aplikované. Výzkumní a vědečtí pracovníci publikují výsledky výzkumu v impaktovaných, recenzovaných, ale i dalších odborných a populárních časopisech.

VŠÚO Holovousy je organizačně členěn na pět výzkumných oddělení, konkrétně Oddělení genofondů, Oddělení ochrany ovocných plodin, Oddělení technologií, Oddělení genetiky a šlechtění ovocných plodin a Oddělení laboratorního komplementu.

Za důležitou část činnosti VŠÚO považuje popularizaci vědy a výzkumu, tedy své práce. Ústav organizuje pro odbornou veřejnost různé semináře, polní dny a konference, semináře pro pěstitele nebo polní dny. Pro širokou veřejnost pak zajišťuje kromě zimní a jarní degustace jablek, den otevřených dveří, exkurze a výstavy.

O výsledcích degustace vás budeme informovat v některém z příštích čísel týdeníku Zemědělec.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down