24.05.2024 | 10:05
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Zeleninu pěstují s maximální péčí

Jiří a Kateřina Kratochvílovi hospodaří v Kupařovicích v okrese Brno-venkov v Jihomoravském kraji již od roku 1997. Tato ryze česká rodinná farma pěstuje pestrou škálu zeleniny a prodává ji ve vlastní prodejně od května do října. Zabývá se také rostlinnou výrobou.

Kateřina Kratochvílová má od února do listopadu na starosti především péči o zeleninu a následně její kontinuální doplňování do prodejny, Jiří Kratochvíl se věnuje převážně polním plodinám a péči o strojový park. Zákazníci se do Kupařovic pro čerstvou zeleninu, sklizenou ještě týž den ráno a v průběhu dne doplňovanou, rádi vracejí. O kvalitě pěstované zeleniny se mohou zájemci
přesvědčit na vlastní oči.

Farma jako splněný sen

V průběhu sezóny nabízí farma Kratochvílových až 35 druhů zeleniny. Celková obhospodařovaná plocha zaujímá 125 ha. Kromě zeleniny pěstují ozimou pšenici, hrách, zrnovou kukuřici a jahodník. Zákazníci si mohou jahody i hrášek natrhat sami během samosběru. „Hospodařit byl můj životní sen, vždycky jsem chtěl být sedlák. Začínal jsem od nuly a postupně jsem půdu nakupoval, další si pronajímáme,“ vysvětlil Jiří Kratochvíl. Pole se nacházejí v nadmořské výšce kolem 180 m a půda je tu těžká. Stín na hospodaření podle farmáře vrhá to, že jako menší pěstitelé mají složitější podmínky například pro získání úvěru na nákup techniky nebo výstavbu fóliovníku, o kterém uvažují. „Všechno jsem si vybudoval sám bez dotací,“ podotkl Jiří Kratochvíl. Své znalosti o pěstování plodin předává 13letému synovi Jiřímu, který zatím k hospodaření na farmě tíhne.

Farma Kateřiny a Jiřího Kratochvílových se zaměřuje na prodej sezónního ovoce a zeleniny

Dříve pěstovali až 70 ha zeleniny, ale kvůli problémy se sháněním sezónních pracovníků plochu zeleniny a jahodníku zmenšili na stávajících zhruba šest hektarů. „Před lety jsme zaměstnávali kolem stovky sezónních zahraničních pracovníků. Problémy a starosti spojené se zaměstnáváním tolika brigádníků nám za to nestojí,“ uvedl farmář. Některé druhy zeleniny s vysokou pracností, jako například česnek, už proto nepěstují.*

Celý článek najdete na www.trvaleudrzitelnezemedelstvi.cz

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down