Sója luštinatá představuje v České republice druhou nejrozšířenější luskovinu po hrachu. Její výměra v posledních dvou letech šla nahoru. Loni se sója v ČR pěstovala na téměř dvaceti tisících hektarech a letos zaujímala plochu větší než 28,5 tisíc hektarů.
Pro úspěšné pěstování luskovin včetně sóji je potřeba dostatek vláhy za vegetace. Z hlediska povětrnostních podmínek v minulých ročnících tato luskovina na našem území poměrně dobře prospívala.
V posledních letech naši pěstitelé projevují o tuto plodinu větší zájem než v minulosti. Loni byla úroda sóji v České republice díky dostatku vláhy v rozhodujících obdobích nadprůměrná. Průměrný výnos sóji v ČR v roce 2021 dosáhl 2,61 t/ha, což je druhá nejvyšší hodnota v historii. Loňská produkce se u nás vyšplhala na téměř 51,5 tisíc tun.
K výraznému nárůstu plochy sóji dochází v posledních letech nejen v ČR, ale také u našich sousedů na Slovensku. Letos slovenští pěstitelé oseli téměř 68 tisíc hektarů. Loni se v SR docílilo průměrného výnosu sóji 2,53 t/ha.
Větší produkce ve světě
Z celosvětového hlediska je sója čtvrtou nejrozšířenější plodinou a po palmě olejné druhou nejvýznamnější olejninou. Předpokládaná světová produkce sóji pro sezónu 2022/2023 by se měla dostat na téměř 393 miliónů tun, což představuje nárůst o jedenáct procent v porovnání s 353 milióny tun v předešlém pěstitelském roce.
Největší produkce sóji se předpokládá již tradičně v Brazílii (149 mil. tun), která z důvodu silné poptávky a přeorientování na čínský trh neustále navyšuje výměru. Je sice pravdou, že dovoz a spotřeba semen olejnin a rostlinných olejů, zejména sóji, v Číně v posledních měsících mírně zaostával za předpoklady analytiků, to však souvisí se silnými omezeními souvisejícími s opětovným vyšším výskytem Covidu, který stále zpomaluje ekonomiku. Druhým a třetím nejvýznamnějším producentem sóji jsou USA (123 mil. tun) a Argentina (51mil. tun).
V loňském roce byl u sóji zaznamenán nejnižší celosvětový průměrný výnos za posledních šest let, který způsobila nižší úroda na jihoamerickém kontinentě vlivem nepříznivých povětrnostních podmínek, především extrémního sucha.
Tři polní dny
Se situací v pěstování sóji u nás i ve světě se obeznámili účastníci seminářů Sója 2022. Akce proběhly ve Skaličce na Přerovsku, ve Slovči na Nymbursku a ve Straškově na Litoměřicku.
Hlavní organizátor Ing. Přemysl Štranc, Ph.D., zúčastněné seznámil s technologiemi pěstování sóji i s odrůdami zařazenými do pokusů. V poloprovozních pokusech se ověřuje vhodnost vybraných odrůd pro pěstování v klimatických podmínkách České republiky. Ing. Pavel Procházka, Ph.D., z České zemědělské univerzity v Praze mimo jiné vyzdvihl význam kvality osiva a jeho moření.
Významná plodina
Stejně jako v minulých letech, i letos v úvodu semináře Ing. Štranc připomněl význam sóji. Tato plodina má velmi široké uplatnění nejen ve výživě lidí i zvířat, ale také v průmyslu potravinářském, krmivářském, chemickém, farmaceutickém nebo kosmetickém. V zemědělských podnicích, kde sóju pěstují, nachází využití do krmných směsí, jako tržní plodina, přerušovač obilních sledů a zlepšující plodina v osevním postupu s kladným vlivem na kvalitu půdy.
Pro pěstování sóji v ČR existuje celá řada důvodů. Naši pěstitelé mají k dispozici nové odrůdy, které jsou na rozdíl od dřívějších, vhodnější do našich agroekologických podmínek z hlediska délky vegetace a dozrávání.
Tento web používá soubory cookie, abychom vám mohli poskytnout tu nejlepší možnou uživatelskou zkušenost. Informace o souborech cookie se ukládají ve vašem prohlížeči a plní funkce, jako je rozpoznání vás, když se vrátíte na naši webovou stránku, a pomáhají našemu týmu pochopit, které části webu jsou pro vás nejzajímavější a nejužitečnější.
Nezbytně nutné soubory cookies
Nezbytně nutný soubor cookie by měl být vždy povolen, abychom mohli uložit vaše preference nastavení souborů cookie.
Pokud tento soubor cookie zakážete, nebudeme moci uložit vaše preference. To znamená, že při každé návštěvě těchto webových stránek budete muset soubory cookies znovu povolit nebo zakázat.
Analytické soubory cookie
Tyto soubory cookie nám umožňují počítat návštěvy a provoz, abychom měli přehled o tom, které stránky jsou nejoblíbenější a jak se na našem webu návštěvníci pohybují. Veškeré informace, které tyto soubory cookie shromažďují, jsou agregované, a tedy anonymní.
Povolte prosím nejprve nezbytně nutné soubory cookies, abychom mohli uložit vaše preference!