Ječmen je v České republice druhou nejrozšířenější obilninou po pšenici. Na našem území převládá jarní forma a v menší míře se pěstuje i ozimá. Loni na našich polích jarní ječmen zaujímal 215 737 ha, zatímco ozimý jen 111 006 ha.
Výnosy se v loňském roce pohybovaly na dobré úrovni, u jarního ječmene se v celorepublikovém průměru dosáhlo 5,33 t/ha a u ozimého 6,04 t/ha. Ke sladovnickým účelům se využívá především jarní ječmen, který pro pěstitele představuje jistý odbyt. V současnosti zájem o tuto komoditu stoupá a zvyšují se i výkupní ceny.
České pivo vyniká unikátní chutí i kvalitou a musí se vařit jen ze tří základních surovin, a to vody, chmele a ječného sladu vyrobeného ze schválených a doporučených odrůd.
Pěstování sladovnického ječmene a výroba sladu má na našem území dlouholetou tradici. V současné době je Česká republika s roční výrobou sladu kolem 550 tisíc tun pátým největším producentem této suroviny v rámci Evropské unie. Český slad má nejen v Evropě, ale i ve světě velmi dobý zvuk, a patří mezi významné exportní komodity. Každoročně se ho z ČR vyveze přibližně 250 tisíc tun.
Díky vysoké poptávce po ječmeni a problémům s kvalitou nejen v ČR, ale v celé Evropě se nedá předpokládat, že by se vytvořily větší zásoby sladovnického ječmene ani ze sklizně 2022. Proto je dobré v předstihu vybírat, které odrůdy na jaře zařadit na pěstební plochy. Odrůdy pro české pivo jsou vždy zárukou dobrého a jistého odbytu v tuzemsku.
Poslední sezóna byla pro pěstitele jarního ječmene v ČR poměrně úspěšná. Průměrný výnos dosáhl díky příznivému průběhu počasí s dostatkem vláhy za vegetace již zmíněné poměrně vysoké úrovně. Sklízelo se ale o něco méně než v předešlém roce. Předloni dosáhl průměrný výnos jarního ječmene v ČR 5,41 t/ha.
S kvalitou produkce to ale bylo kvůli deštivému počasí při posledních žních horší. Co pěstitelé stihli sklidit před příchodem dešťů, mělo dobrou jakost. Pak ale mnohé porosty kvůli vydatným srážkám polehly, což se negativně podepsalo na dosažené kvalitě. V případě sklizně za mokra se pěstitelé potýkali především s vyšší skrytou porostlostí ječných zrn.
Kolísavé výnosy i horší kvalitu zrna zaznamenali farmáři v sousedních zemích. Na území Evropské unie se jeví poslední sklizeň sladovnického ječmene jako deficitní. Problémy nastaly především s jakostí.
Konkrétně se jednalo o nízké podíly předního zrna, vyšší obsah dusíkatých látek a porostlost, což představuje zvýšené riziko ztráty klíčivosti. Na Slovensku zaznamenali hlavně nižší procento zrna nad 2,5 mm a horší kvalitu kvůli vysokým teplotám a suchu v červnu.
Z výše uvedených důvodů nebude možné v Evropě vytvořit dostatečně vysoké zásoby ječmene pro rok 2022. Proto lze očekávat, že současná vysoká cena zůstane stabilní. Sladovnický ječmen bude atraktivní komoditou pro následující pěstitelskou sezónu.
Světová produkce jarního ječmene roku 2021 dosáhla zhruba 148 miliónů tun, což představuje meziroční pokles. Pro porovnání, v roce 2020 se na světě sklidilo asi 159 miliónů tun jarního ječmene a v roce 2019 přibližně 156 miliónů tun. Poslední poměrně nízká sklizeň vedla k výraznému vzestupu cen.
Tento web používá soubory cookie, abychom vám mohli poskytnout tu nejlepší možnou uživatelskou zkušenost. Informace o souborech cookie se ukládají ve vašem prohlížeči a plní funkce, jako je rozpoznání vás, když se vrátíte na naši webovou stránku, a pomáhají našemu týmu pochopit, které části webu jsou pro vás nejzajímavější a nejužitečnější.
Nezbytně nutné soubory cookies
Nezbytně nutný soubor cookie by měl být vždy povolen, abychom mohli uložit vaše preference nastavení souborů cookie.
Pokud tento soubor cookie zakážete, nebudeme moci uložit vaše preference. To znamená, že při každé návštěvě těchto webových stránek budete muset soubory cookies znovu povolit nebo zakázat.
Analytické soubory cookie
Tyto soubory cookie nám umožňují počítat návštěvy a provoz, abychom měli přehled o tom, které stránky jsou nejoblíbenější a jak se na našem webu návštěvníci pohybují. Veškeré informace, které tyto soubory cookie shromažďují, jsou agregované, a tedy anonymní.
Povolte prosím nejprve nezbytně nutné soubory cookies, abychom mohli uložit vaše preference!