Světový trh s bobuloviny roste, zákazník je v centru pozornosti a největší hvězdou jsou pro svoje výživové hodnoty borůvky. Mezi nové nadějné super plodiny, které si v budoucnu mohou tento trh podmanit patří například Honeyberry neboli zimolez. To a jiná zjištění, ukázal nedávný kongers o bobulovinách Global Berry Congres, který se konal na konci března tohoto roku v Rotterdamu.
Global Berry Congress – největší kongres věnovaný bobulovinám přilákal na sklonku března letošního roku do Rotterdamu rekordní počet účastníků. Přibližně čtyři stovky zástupců pěstitelů, zpracovatelů, dodavatelů, odborníků na marketing, ale také výzkumníků z 36 zemí zde sdílelo svoje poznatky a zkušenosti z pěstování tohoto super zdravého a u nás stále ještě mnohdy konzumenty podceňovaného ovoce.
Konzument v centru pozornosti
V centru pozornosti na tomto kongresu byl konzument. Během rozsáhlého programu prezentací, seminářů a workshopů se delegáti dozvěděli více o příležitostech pro zvýšení spotřeby čerstvých bobulí a využití rostoucí poptávky na trzích po celém světě. Seznámili se s novými pěstebními i zpracovatelskými metodami a měli možnost navštívit několik nizozemských podniků – pěstitelů, zpracovatelů i výzkumné centrum. V tomto článku přinášíme hlavní výstupy a závěry z tohoto světového fóra.
Světový trh s bobulovinami (jahody, borůvky, maliny, rybíz) vzrostl v roce 2016 o devět procent a dosáhl 1,2 milionu tun. Největší růst zaznamenaly světoví lídři jako je Španělsko, Mexiko, USA a Chille. Naopak například v sousedním Polsku produkce klesla o tři procenta. Pravděpodobně nejimpozantnější růst exportu borůvek 153 % zaznamenalo Peru. Tato a další data vyplývají z monitoringu trhu společnosti Fresh4Cast.com, který na kongresu prezentoval Mihai Cobanu.
Bez jakýchkoliv pochyb je dnes největším trhem s bobulovinami Čína, kde dochází k růstu jak v importech tohoto ovoce, tak i v pěstování. Peter McPherson z International Blueberry organisation (IBO) upozornil na obzvláště vysoký růst trhu s novými produkty, které přinášejí výhody zdraví.
Ing. Jitka Prokopičová
Eindhoven
Více si můžete přečíst ve Farmáři č. 6.