„Urban farming“, městské farmaření nebo zemědělská produkce ve městech – těmito výrazy se dá označit trend, který se v poslední době dostává do popředí zájmu, a to nejenom ekologicky a udržitelně smýšlejících obyvatel měst, ale také se stále častěji stává tématem diskusí a studií vědců z různých částí světa, kteří zkoumají jeho možnosti a rizika.
Pěstování ovoce a zeleniny ve městech, přesněji řečeno v tzv. „zelených“ a „šedých“ zónách, v kombinaci s využitím široké škály pěstebních metod mohou vést k tomu, že některé „městské plodiny“ – jako jsou například okurky, brambory a hlávkový salát – dosahují oproti svým „venkovským“ protějškům velmi zajímavých výnosů. To zní jako dobrá zpráva pro města, jejichž populace se neustále rozrůstá a která chtějí přispět ke zvýšení produkce potravin a „bojovat“ proti nespravedlivému přístupu k čerstvým, lokálním potravinám.
Myšlenka tzv. urban farming je sice pěkná, ale ví se jen velmi málo o tom, jak produktivní je zemědělství ve městech ve srovnání s konvenční „venkovskou“ zemědělskou produkcí. A co teprve o jeho udržitelnosti. Není divu, že se vědci chopili příležitosti a rozhodli se prozkoumat, jak jsou na tom „městští zemědělci“.
Jedním z těch, kdo se touto tématikou zabývá je Florian Payen z University of Lancaster, který si uvědomuje jak rostoucí popularitu městského farmaření, tak nedostatek informací. Podle něho například není prověřeno, do jaké míry jsou výnosy z měst podobné těm z konvenčního zemědělství, také ještě není zcela jasné, které plodiny se ve městech již běžně pěstují. I proto Payen a jeho spolupracovníci z mezioborového týmu začali pátrat po informacích a důkazech o vlivu pěstování plodin ve městech na potravinovou bezpečnost, zdraví a životní prostředí.
Jejich studie mimo jiné prověřuje výsledky městského zemědělství z 53 zemí, aby se pokusili ukázat, které plodiny ve městech prospívají, které pěstební metody jsou nejúčinnější a jaké prostory lze k takovému pěstování využít. Většina studií o zemědělství ve městech se zaměřovala na tzv. zelené zóny, jako jsou soukromé a komunitní zahrady, parky a polní pěstitelské provozy. Payen se do své práce rozhodl navíc zahrnout i tzv. šedé zóny – zastavěná místa, která by se dala využít k pěstování, jako jsou střechy a fasády budov. V zelených i šedých zónách vědci sledovali skupiny plodin pěstované v půdě či hydroponii, horizontální vs. vertikální zemědělství, ale i pěstování rostlin v přírodních nebo kontrolovaných podmínkách.
Výnosy zemědělství ve městech
Podle Payena se překvapivě objevilo jen málo rozdílů mezi celkovými výnosy ve vnitřních prostorách a na venkovních zelených plochách. Nicméně byly zjištěny jasné rozdíly ve vhodnosti jednotlivých typů plodin pro různé metody pěstování. Ačkoliv některé plodiny, jako je hlávkový salát, kapusta a brokolice, jsou přirozeně vhodnější pro vertikální pěstování ve vnitřních prostorách než jiné. Takové jabloně v pěti- nebo desetipatrové růstové komoře si asi jen málokdo dokáže vůbec představit, natož realizovat. I když se prý vědcům podařilo objevit jednu studii, podle které bylo možné v takovémto uspořádání pěstovat pšenici.
Plodová a listová zelenina si v hydroponickém prostředí vede také mimořádně dobře. Kromě toho, je pěstování v plně kontrolovaných podmínkách možné po celý rok, což zároveň umožňuje sklízet úrodu vícekrát do roka než pod širým nebem, což vede k vyšším ročním výnosům. Jde ještě o to, za jakou cenu. A proto budou vědci dále pokračovat ve studiu těchto systémů, aby mohli říci, zda je skutečně možné jejich prostřednictvím vytvořit nákladově efektivní, a tedy udržitelná řešení.
Výzkumníci zjistili, že výnosy u některých plodin, jako jsou okurky, brambory a salát, dosahovaly v těchto městských systémech pěstování dvakrát až čtyřikrát vyšších hodnot než v konvenčním zemědělství. A mnoho dalších studovaných plodin produkovalo ve městech podobným nebo vyšším tempem než ve venkovském prostředí. Erica Dorr, ekoložka z AgroParisTech, byla potěšena zjištěním, že městské farmaření může dosahovat podobných nebo vyšších výnosů ve srovnání s konvenčním zemědělstvím a potvrdili si tak svá očekávání. Nicméně vědci nezapomínají, že efektivita a udržitelnost zůstává otevřenou a velice důležitou otázkou.*
Tento web používá soubory cookie, abychom vám mohli poskytnout tu nejlepší možnou uživatelskou zkušenost. Informace o souborech cookie se ukládají ve vašem prohlížeči a plní funkce, jako je rozpoznání vás, když se vrátíte na naši webovou stránku, a pomáhají našemu týmu pochopit, které části webu jsou pro vás nejzajímavější a nejužitečnější.
Nezbytně nutné soubory cookies
Nezbytně nutný soubor cookie by měl být vždy povolen, abychom mohli uložit vaše preference nastavení souborů cookie.
Pokud tento soubor cookie zakážete, nebudeme moci uložit vaše preference. To znamená, že při každé návštěvě těchto webových stránek budete muset soubory cookies znovu povolit nebo zakázat.
Analytické soubory cookie
Tyto soubory cookie nám umožňují počítat návštěvy a provoz, abychom měli přehled o tom, které stránky jsou nejoblíbenější a jak se na našem webu návštěvníci pohybují. Veškeré informace, které tyto soubory cookie shromažďují, jsou agregované, a tedy anonymní.
Povolte prosím nejprve nezbytně nutné soubory cookies, abychom mohli uložit vaše preference!