Filtrovat

ARCHIV RUBRIKY:

certifikované osivo

03.09.2014 | 09:22

Dosahuje farmářské osivo kvality certifikovaného – ano, nebo ne?

Ing. Jan Koukolíček, agronom ZD Nečín a doktorand na katedře rostlinné výroby, Česká zemědělská univerzita v Praze: V našem podniku se zabýváme výrobou osiv již dlouhou řadu let. Množíme certifikovaná osiva obilnin a luskovin pro různé osivářské firmy. Zároveň však vyrábíme i farmářské osivo. Podle mého názoru může farmářské osivo dosahovat kvality certifikovaného osiva. Potvrzují to dlouholeté zkušenosti našeho podniku. Nejatraktivnější vlastností farmářských osiv je znatelně nižší cena, která má zásadní vliv na rozhodnutí pěstitele pustit se do jejich produkce nebo je nakoupit pro zásev svých polí. Zejména menší pěstitelé rádi využívají farmářské osivo. Pokud se v množitelském porostu objeví příměs jiné odrůdy stejného druhu, je tento porost zamítnut a nemůže být použit jako certifikované osivo. Pro běžného pěstitele je však tento problém marginální a jistě si s takovým osivem, jinak dobře vyčištěným a namořeným, vystačí. Při výrobě farmářských osiv je důležité řídit se jistými zásadami. V našem podniku množíme osivo maximálně do stupně C2, abychom zajistili jeho kvalitu. Obvykle se však snažíme množit elitní osivo. Před sklizní je důležité porost prohlédnout a sledovat možné problémy, které mohou během sklizně nastat (například zaplevelení, výskyt chorob či škůdců). U zapleveleného porostu je nutná desikace, případně upravení síta sklízecí mlátičky. I za cenu vyšších ztrát lze tímto způsobem získat osivo, které je možné následně lépe čistit. Nedílnou součástí je také kvalitní mořička, která zajistí správné obalení osiva mořidlem v dávce určené na etiketě. Mořidla vybíráme podle dlouhodobých zkušeností a každým rokem zkoušíme i nové přípravky, které se objeví na trhu. Nově také zkoušíme do mořidla přidávat stimulátory růstu a sledujeme jejich vliv na zdravotní stav a růst rostlin. Velice důležitá je také obsluha linky na výrobu osiv, která má zásadní vliv na finální produkt, jímž je osivo. Nejdůležitější věcí je následné přiznání farmářských osiv u Družstva vlastníků odrůd. Při splnění těchto podmínek můžeme podle vlastních zkušeností konstatovat, že farmářská osiva mohou dosahovat a někdy dokonce i převyšovat kvalitu certifikovaného osiva.

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down