16.09.2003 | 10:09
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Šlechtění a semenářství spolu souvisejí

První zmínky o šlechtění na jižní Moravě pocházejí již z devatenáctého století. Konkrétním údajem je potom rok 1950, kdy bylo v Čejči založeno šlechtitelské pracoviště. Navzdory několika reorganizacím, které v průběhu let následovaly, pokračuje ve své práci doposud, nyní jako akciová společnost CEZEA – šlechtitelská stanice. Hlavními produkty jsou hybridy kukuřice a odrůdy zeleninové papriky. K tomu přistupuje v menším rozsahu šlechtění jarního sladovnického ječmene. Množení čejčských hybridů kukuřice, posklizňovou úpravu, finalizaci osiva a jeho prodej po celé České republice zajišťuje Oseva, a. s., Bzenec.

Obě tyto akciové společnosti byly založeny před deseti lety. Malé společné jubileum se stalo vhodnou příležitostí pro setkání zástupců firem s obchodními partnery a pěstiteli kukuřice a také k prohlídce šlechtitelské stanice – místa, kde nové hybridy a odrůdy vznikají.

Kukuřice potřebuje teplo a vodu

Cezea je jediným pracovištěm v naší republice, kde šlechtí kukuřici. Jak se mění podmínky, mění se i požadavky na vlastnosti hybridů. Ještě před několika lety to byla vedle vysoké výkonnosti především ranost, která by umožňovala pěstovat kukuřici i v chladnějších polohách. Na tuto vlastnost se soustřeďovaly všechny šlechtitelské firmy a díky novým hybridům se nyní kukuřice úspěšně pěstuje dále na sever a ve vyšší nadmořské výšce.
Podle RNDr. Jaroslava Poruby, CSc., předsedy představenstva akciové společnosti, se v posledních letech, a zvláště letos, stává limitujícím faktorem voda. I když je kukuřice teplomilná plodina, ke svému vývoji a růstu vláhu potřebuje. Vyšlechtit hybrid zcela odolný vůči suchu není možné.
Již loni nastaly v mnoha zemědělských podnicích problémy se sklizní kukuřice způsobené právě nedostatkem vody. Porosty dospěly do sklizňové zralosti dříve, než se předpokládalo, a tak někde neměli k dispozici včas potřebnou techniku a sklízeli pozdě za cenu nižší kvality výsledného produktu – krmiva. Ještě horší byla situace letos. Kvůli suchu někde kukuřice ani dostatečně nenarostla.

Tvorba hybridů není maličkost

Přes sedm set kombinací ročně musí zvládnout na šlechtitelské stanici v Čejči. Výsledkem křížení je asi 250 tisíc rostlin, které je třeba opylit, sklidit a pečlivě označit. Další testace na pokusných parcelkách potom ukáže, zda je hybrid nadějný a bude-li veden v poloprovozních pokusech. To vše obnáší každoroční založení a evidenci 12 tisíc parcelek po 6 – 30 m2. Přihlášení hybridu do státních registračních pokusů předcházejí firemní pokusy na osmi lokalitách v naší republice a na sedmi v okolních státech.
Když je hybrid zaregistrován, zkouší se v poloprovozních pokusech, aby bylo možné poskytnout pěstiteli informace o tom, jak se jeho vlastnosti projevují na větších plochách. Zároveň je třeba vyrobit dostatek osiva. Semenářství je nedílnou součástí šlechtění. Základní osivo vyrábí Cezea sama zhruba na 30 hektarech, další množení přebírá Oseva, a. s., Bzenec v licenční výrobě osiva.
V současné době má Cezea zaregistrováno dvacet hybridů kukuřice a 15 novošlechtění je v registračním řízení. Novinkami letošního roku jsou hybridy Cefran a Cenzus, oba tříliniové s možností využití na zrno i siláž. U hybridu Cefran byl v posledním roce zkoušení sledován nový kvalitativní ukazatel – obsah škrobu, ve kterém dosáhl 122 % na kontrolní odrůdy. To jej spolu s vysokým výnosem sušiny palic předurčuje pro výrobu siláže s vysokou energetickou hodnotou.

Finalizace osiva zvyšuje jeho kvalitu

O náš trh s osivem kukuřice, který je v porovnání se světem velmi malý, se v současnosti uchází dvacet firem. Nabídka je široká. Všechny hybridy mají v zásadě dobrou výkonnost, ne každý se ale hodí do všech podmínek a pro kterýkoliv způsob využití. Proto je nutné vybírat podle výsledků ověřování a vlastní zkušenosti. Zapomínat se při tom nesmí ani na kvalitu osiva, která je důležitým faktorem při vzcházení porostů, kdy nemusí být povětrnostní podmínky právě nejvhodnější a tlak škodlivých činitelů bývá značný.
Pro akciovou společnost Oseva Bzenec je osivo kukuřice prioritním produktem. Množí je asi na 750 hektarech a velkou pozornost věnuje posklizňové úpravě a moření. V provozu ve Bzenci se používají nejkvalitnější mořidla se širokým spektrem účinnosti a u veškerého osiva se uplatňuje technologie moření tzv. 100% aplikační proces. Principem tohoto patentu firmy Syngenta je přídavek látky CETM k mořidlu. Díky vzniklé pěně jsou všechna semena stejnoměrně namořena a mořidlo se při manipulaci s osivem neotírá.
V Osevě Bzenec vycházejí zákazníkům vstříc nejenom širokou sítí svých prodejců osiva, ale snaží se opatřit jim také co nejpřesnější informace pro rozhodování o tom, které hybridy kukuřice zasejí. Loni založili poloprovozní pokusy na 60 místech po celé republice ve všech výrobních oblastech. Jejich výsledky dávají možnost porovnání výkonnosti hybridů ve zcela konkrétních podmínkách.
Bzenecká Oseva ale nedodává pouze osivo kukuřice. V její nabídce jsou také osiva obilnin, řepky, hořčice, luskovin a jetelovin. Široký záběr plodin, velmi dobrá kvalita osiv a vstřícný přístup k zákazníkům byly důvodem pro udělení certifikátu jakosti ISO 9001.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down