14.09.2024 | 09:09
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Setkání nejen nad pokusy s rajčaty a papričkami

Zhruba pětihektarový areál Demonstrační a výzkumné stanice České zemědělské univerzity v Praze (ČZU) se rozprostírá u Vltavy v pražské Troji. Výzkumní pracovníci i studenti se na pokusných parcelách zabývají především pěstováním ovoce, zeleniny a květin.

S výsledky výzkumu i s praktickými ukázkami se každoročně seznamuje veřejnost na dnu otevřených dveří. Příchozí mají možnost si prohlédnout zajímavé polní a skleníkové pokusy i široký sortiment různých plodin včetně méně známých druhů.

Rajský den

Tradiční přehlídka porostů ovoce, zeleniny, květin i kultur jedlých a léčivých hub se každoročně těší vysoké návštěvnosti, a ne jinak tomu bylo i letos koncem léta. Příchozí opět měli možnost načerpat množství užitečných informací nejen z oblasti pěstování zeleniny a květin. Velkému zájmu přítomných se těšila ochutnávka různých jídel z místních výpěstků, mimo jiné i s pálivými paprikami. Letos se uskutečnila akce nazvaná Rajský den zaměřený především na pěstování rajčat a chilli papriček. Příchozí si mimo jiné prohlédli pestrý sortiment odrůd rajčat rozmanitých barev, tvarů i velikostí spojený s ochutnávkou. Zájemci měli možnost se zúčastnit degustace plodů vybraných odrůd v rámci práce studentů.

Bohatá prohlídka

Na polním dnu přítomné již tradičně uvítal vedoucí katedry zahradnictví Fakulty agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojů ČZU doc. Ing. Martin Koudela, Ph.D. V úvodu upozornil návštěvníky, co všechno si mohou v rámci polního dne prohlédnout. Mimo jiné v mykologickém koutku jedlé a léčivé houby, široký sortiment rajčat, unikátní odrůdy chilli papriček, květiny, vinici i kedlubny pěstované se zeleným hnojením. Podle sdělení doc. Koudely letos na pokusné stanici vybudovali tři nové fóliovníky, ve kterých pěstují rajčata v půdě i v nádobách. Letošní rok nepřál ovocným stromům, kvůli dvoudenním mrazům na jaře všechno ovoce zmrzlo.

Odrůdy různě barevné

Odrůdy rajčat mají různou barvu od červených přes žlutá až po zelené. Červené plody obsahují více karotenoidů, zatímco žluté mají vyšší obsah luteinů. Doc. Koudela vysvětlil, že po tepelném zpracování, nejlépe v tucích, v rajčatech stoupá obsah zdraví prospěšného lykopenu. Červená rajčata obsahují více lykopenu než žlutá. Doc. Koudela také objasnil, jak je to s jedovatostí nezralých rajčat. Před dosažením konečné velikosti mají nedozrálé plody vysoký obsah škodlivých alkaloidů. Ty se tepelným zpracováním nijak neztrácejí. U dorostlých zelených plodů už není obsah alkaloidů vysoký a lze je bez obav konzumovat. Některé odrůdy rajčat mají i zralé plody zelené.

Ing. Hana Honsová, Ph.D.

Celý článek najdete v časopisu Farmář č. 10/2024.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down