Pro efektivní kontrolu výskytu a působení patogenů v porostech zemědělských plodin je nejenom důležité znát jejich slabá místa a volit efektivní ochranné prostředky ve správný čas. S narůstajícím důrazem na minimalizaci použití chemických prostředků se stále častěji hledají biologické způsoby ochrany a preventivní metody, které se zaměřují na odhalení a eliminaci zdroje patogenů či redukci jejich šíření.
Půdní patogeny jsou hlavním celosvětovým problémem, protože mohou infikovat široký okruh zemědělských plodin, což může vést k vysokým ztrátám produkce, které mohou být v těch nejzávažnějších případech pro zemědělce likvidační. Tyto perzistentní patogeny navíc bývají značně odolné vůči chemickým ochranným prostředkům, což podstatně komplikuje jejich kontrolu. Obvykle se jedná o patogeny, které mají pestrou paletu hostitelů, což jim umožňuje způsobovat škody u celé řady důležitých zemědělských plodin. Některé z těchto patogenů mají schopnost vytvářet odolná stádia, tzv. sklerocia, která zvládnou mnoho let vyčkávat v půdě před tím, než nastanou vhodné podmínky k tomu, aby se opět aktivovaly a způsobily infekci a onemocnění u nových generací rostlin. Na druhou stranu existují i mikroorganismy, které často vytváří stabilní spojení s těmito „klidovými stádii“ patogenů, což vede ke vzniku komplexního systému, v němž působí patogenní houby a nepatogenní bakterie.
Tým vědců z Austrálie a Německa analyzoval mikroorganismy uvnitř sklerocií půdních patogenních hub rodu kořenomorka (Rhizoctonia) a hlízenka (Sclerotinia) ve snaze objevit efektivní metody kontroly těchto původců závažných chorob zemědělských plodin. Mezi těmito mikroorganismy vědci objevili specifická bakteriální společenství, která byla odlišná jak od okolní půdy, tak od hostitelských rostlin, jež byly těmito patogeny napadeny. Vědci extrahovali vzorky těchto komunit a za pomoci dalších analýz objevili, že některé z bakterií dovedou produkovat těkavé sloučeniny (drobné chemické látky, které se snadno rozptylují) s potenciálem k redukci životaschopnosti patogenů. Dále přišli na to, že některé specifické kombinace těchto bakterií mohou proti škodlivým účinkům patogenů působit ještě mnohem efektivněji.
Tento web používá soubory cookie, abychom vám mohli poskytnout tu nejlepší možnou uživatelskou zkušenost. Informace o souborech cookie se ukládají ve vašem prohlížeči a plní funkce, jako je rozpoznání vás, když se vrátíte na naši webovou stránku, a pomáhají našemu týmu pochopit, které části webu jsou pro vás nejzajímavější a nejužitečnější.
Nezbytně nutné soubory cookies
Nezbytně nutný soubor cookie by měl být vždy povolen, abychom mohli uložit vaše preference nastavení souborů cookie.
Pokud tento soubor cookie zakážete, nebudeme moci uložit vaše preference. To znamená, že při každé návštěvě těchto webových stránek budete muset soubory cookies znovu povolit nebo zakázat.
Analytické soubory cookie
Tyto soubory cookie nám umožňují počítat návštěvy a provoz, abychom měli přehled o tom, které stránky jsou nejoblíbenější a jak se na našem webu návštěvníci pohybují. Veškeré informace, které tyto soubory cookie shromažďují, jsou agregované, a tedy anonymní.
Povolte prosím nejprve nezbytně nutné soubory cookies, abychom mohli uložit vaše preference!