Jiří a Kateřina Kratochvílovi hospodaří v Kupařovicích v okrese Brno-venkov v Jihomoravském kraji již od roku 1997. Tato ryze česká rodinná farma pěstuje pestrou škálu zeleniny a prodává ji ve vlastní prodejně od května do října. Zabývá se také rostlinnou výrobou.
Kateřina Kratochvílová má od února do listopadu na starosti především péči o zeleninu a následně její kontinuální doplňování do prodejny, Jiří Kratochvíl se věnuje převážně polním plodinám a péči o strojový park. Zákazníci se do Kupařovic pro čerstvou zeleninu, sklizenou ještě týž den ráno a v průběhu dne pravidelně doplňovanou, rádi vracejí. O kvalitě pěstované zeleniny se mohou zájemci přesvědčit na vlastní oči.
Farma jako splněný sen
V průběhu sezóny nabízí farma Kratochvílových až 35 druhů zeleniny. Celková obhospodařovaná plocha zaujímá 125 ha. Kromě zeleniny pěstují ozimou pšenici, hrách, zrnovou kukuřici a jahodník. Zákazníci si mohou jahody i hrášek natrhat sami během samosběru. „Hospodařit byl můj životní sen, vždycky jsem chtěl být sedlák. Začínal jsem od nuly a postupně jsem půdu nakupoval, další si pronajímáme,“ vysvětlil Jiří Kratochvíl. Pole se nacházejí v nadmořské výšce kolem 180 m a půda je tu těžká. Stín na hospodaření podle farmáře vrhá to, že jako menší pěstitelé mají složitější podmínky například pro získání úvěru na nákup techniky nebo výstavbu fóliovníku, o kterém do budoucna uvažují. „Všechno jsem si vybudoval sám bez dotací,“ podotkl Jiří Kratochvíl.
Celý článek najdete v časopisu Farmář č. 8/2024.