Po chladném a suchém jaru přišlo srážkově příznivé léto, a zdecimované starší TTP se zazelenaly. Ovšem pokud chceme sklízet kvalitní objemnou píci, je ještě čas rozmyslet si po prohlídce porostů, které již nebudou dávat živinami vydatné krmivo, jejich obnovu. Suché a teplé září se na travních druzích také částečně „podepsalo“. Na podzimní výsev, zejména jetelovinotravních směsí je pozdě. Především ekologicky hospodařící chovatelé se bez jetelovin v porostu neobejdou; nicméně i konvenční hospodáři ušetří nemalou částku, pokud nebudou muset přihnojovat čistě travní porosty dusíkatými hnojivy.
Kdo tedy může použít glyfosát k omezení až likvidaci vytrvalých nepříjemných plevelných trav i bylin má ještě čas obrostlé porosty postříkat (važme si toho, že je používání glyfosátu na dalších 10 let prodlouženo).
Vyhubit plevele
Vždy připomínám i chovatelům, kteří zvažují přejít na ekologické hospodaření, aby maximálně využili před vstupem do ekologie možnost vyhubení vzrostlých plevelů, se kterými by se později již nemohli vypořádat. Ony se do porostů částečně po několika letech vrátí ze zásoby semen v půdě, ale mladé a vzcházející rostlinky plevelů v hustém novém porostu lze snáze potlačovat – a hlavně včasným osečením jejich květenství zabránit jejich dalšímu vysemenění.
Po několika dnech po postřiku porost zmulčujte, rozdiskujte/podmítněte, případně kde to lze provzdušněte ulehlé plochy hloubkovým kypřením, rozmetejte uleželý hnůj a zaorejte. Ekologičtí chovatelé se musí snažit vícenásobným diskováním co nejvíce rozdrobit a oslabit drny a nechat je uhnít přes zimu. Toto ale neplatí na extrémně zapýřených pozemcích, kde nepostříkané rostliny „rozkrájením“ oddenků pýr ještě namnožíme. Tady před zaoráním je potřeba se snažit například oddenky vyvláčet a nechat zaschnout, pokud to lze. Poté rozmetat opět hnůj a zaorat, hnůj uspíší rozklad narušených drnů.
Kde pro kamenitost půdy, svažitost nebo mělkou ornici nelze orat, je nutné k co nejlepšímu rozdrobení drnů několikrát diskovat ještě před zámrazem.
Tento web používá soubory cookie, abychom vám mohli poskytnout tu nejlepší možnou uživatelskou zkušenost. Informace o souborech cookie se ukládají ve vašem prohlížeči a plní funkce, jako je rozpoznání vás, když se vrátíte na naši webovou stránku, a pomáhají našemu týmu pochopit, které části webu jsou pro vás nejzajímavější a nejužitečnější.
Nezbytně nutné soubory cookies
Nezbytně nutný soubor cookie by měl být vždy povolen, abychom mohli uložit vaše preference nastavení souborů cookie.
Pokud tento soubor cookie zakážete, nebudeme moci uložit vaše preference. To znamená, že při každé návštěvě těchto webových stránek budete muset soubory cookies znovu povolit nebo zakázat.
Analytické soubory cookie
Tyto soubory cookie nám umožňují počítat návštěvy a provoz, abychom měli přehled o tom, které stránky jsou nejoblíbenější a jak se na našem webu návštěvníci pohybují. Veškeré informace, které tyto soubory cookie shromažďují, jsou agregované, a tedy anonymní.
Povolte prosím nejprve nezbytně nutné soubory cookies, abychom mohli uložit vaše preference!