10.05.2001 | 10:05
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Předávání výsledků výzkumu do praxe stále vázne

Po celou dobu svého růstu jsou rostliny vystavovány stresům pocházejícím z vnějšího prostředí. Otázce, jak tyto stresy ovlivňují růst a vývoj rostlin i jejich semena, byl věnován odborný seminář, který koncem dubna uspořádali pracovníci Výzkumného ústavu rostlinné výroby v Praze – Ruzyni.

Záběr přednášek byl široký, jednotlivé faktory byly probírány velmi podrobně. Například RNDr. Olga Votrubová, CSc., z Přírodovědecké fakulty UK se věnovala vlivu nízkého pH a iontů hliníku na morfologii a vnitřní stavbu kořenů mladých rostlin pšenice v přesně definovaných podmínkách. Probrala rozvoj kořenů a jejich větvení, včetně promítání zajímavých snímků mikroskopických preparátů anatomické stavby kořenových špiček a kořenů v místě větvení před a po ovlivnění stresovým faktorem.
Ing. F. Hnilička z České zemědělské univerzity v Praze se ve svých pokusech věnoval působení sucha a tepla a jejich vliv na pšenici hodnotil prostřednictvím množství energie, které rostliny vyprodukovaly ve standardních a extrémních podmínkách. Vstupy a výstupy (výnosy) v energetickém vyjádření jsou objektivně celosvětově porovnatelné údaje. Do takového hodnocení totiž nevstupuje žádné cenové ovlivnění. Proto zaměření na metody, které dokáží tvorbu energie u rostlin co nejpřesněji změřit a vyhodnotit, je velmi významné a v budoucnosti bude jistě stále více využíváno.
Toto jsou pouze dva příklady za všechny přednesené referáty. Všechna témata byla nepochybně zajímavá, ale pojatá ve velmi teoretické rovině. Agronomové si zřejmě téměř žádná praktická doporučení neodnesli. Pravděpodobně to vytušili již z pozvánek, a tak účast ze zemědělských podniků byla minimální. Šlo spíše o konfrontaci práce jednotlivých výzkumných pracovišť.Opět se ukázalo, že náš výzkum dobře vybírá předmět zkoumání a rozhodně nezahálí, ale stálým problémem vědců zůstává zobecnění výsledků výzkumu a jejich předávání do praxe.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down