06.07.2023 | 08:07
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Polní den u jestřebické Kupy

Na návrší Kupa s rozhlednou a mysliveckou základnou v blízkosti Jestřebic na Písecku, jejichž název je pravděpodobně odvozen od lidí Jestřábových, kteří v obci původně žili, si třetí červnové úterý dali dostaveníčko zájemci o netypický Projektový polní den. Zemědělský výzkum, spol. s r. o. Troubsko a SEED SERVICE ve spolupráci s firmou Selgen pro ně připravily více něž třicítku demonstračních parcel s pokusy zaměřenými na srovnání vývoje různých obilnin s fungicidním mořením a bez moření. Návštěvníci si mohli také prohlédnout velký počet parcel s různými meziplodinami včetně jejich směsí a několik nektarodárných úhorů.

Hlavním pořadatelem prvního Projektového polního dne poblíž Jestřebské rozhledny byla společnost SEED SERVICE, která se podílí na výzkumu termické sanitaci osiv jako ochraně před houbovými patogeny a škůdci. Dalším z pořadatelů bylo i Vysoké učení technické v Brně, které v projektu zajišťuje technické řešení. Jak v úvodu řekl přítomným Oldřich Zavřel ze společnosti SEED SERVICE, mohla by se stát z této nevšední akce zajímavá jihočeská tradice.

„Pokud bude pokračovat trend Evropské unie v přehnané ekologizaci a zakazování účinných látek a přípravků k ochraně plodin, tak musíme zemědělcům nabídnout alternativy,“ řekl týdeníku Zemědělec ředitel Zemědělského výzkumu, spol. s r.o., Troubsko RNDR Jan Nedělník, Ph.D. „A to jak v biologické, tak fyzikální ochraně. Právě fyzikální ochranu má v zadání projekt zaměřený na termickou sanitaci osiv k eliminaci původní patogenní mikroflóry, která je pro ekologické zemědělce jednou z alternativ chemického moření osiva. Do budoucna chceme ošetřovat osivo vysokou teplotou nebo dokonce i plamenem. Zatím jsme s touto technologií na začátku, máme první výsledky a doufáme, že tuto technologie zvládneme, a to včetně zařízení, které by tímto způsobem osivo ošetřovalo. Věřím, že v příštím roce už představíme první varianty. A pokud to bude tady v Jestřebicích, již dnes sem zvu všechny zájemce.“

Celou reportáž naleznete v Zemědělci č. 28.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down