Zemědělský podnik Agrofarma Litice, s. r. o., hospodaří v oblasti Plzeňska na téměř tisíci hektarech zemědělské půdy. Jedná se převážně o půdu ornou, jen necelých dvacet hektarů zaujímají louky. V podniku se zabývají pouze rostlinnou výrobou. Na farmě jsou dobře vybaveni moderní mechanizací. Také mají vlastní sklady, čističku i sušičku. Dobré vybavení jim usnadňuje práci. V současnosti se zaměřují především na pěstování obilnin a řepky olejky. K dalším pěstovaným plodinám v podniku patří hrách, kukuřice a nově sója.
Polnosti leží v nadmořské výšce zhruba od 360 do 400 metrů. Půdy na polích zemědělského podniku jsou převážně těžké hlinité, asi na sedmdesáti procentech výměry. Menší plochu tvoří méně úrodné písčité půdy, které se nacházejí podél řeky Radbuzy.
V předchozích letech i letos na jaře Plzeňsko trpělo nedostatkem vláhy. Nadto místní písčité půdy vodu ani nezadrží. Pěstitelům nezbývá nic jiného než současnému stavu přizpůsobit pěstitelské technologie.
Od roku 2019 v podniku došlo ke změně. Jako agronom nastoupil Václav Voller, který před tím 43 let působil na stejné pozici v nedalekém zemědělském podniku V-farma, s. r. o. Jeho původní zaměstnavatel se rozhodl, že celá farma přejde do režimu ekologického zemědělství. V současné sezóně na V-farmě už nepěstují žádnou řepku ani kukuřici ani s těmito plodinami nezakládají pokusy, jako tomu bylo dříve při konvenčním systému hospodaření.
Další změna přišla v poslední pěstitelské sezóně. Po loňském úspěšném ukončení studia na České zemědělské univerzitě v Praze (ČZU) do podniku Agrofarma Litice jako začínající agronom nastoupil Ing. Václav Petrželka. V současnosti mu předává zkušenosti jeho kolega Václav Voller, který časem plánuje odejít do zaslouženého důchodu.
V Liticích se věnují hlavně pěstování řepky, včetně poloprovozních pokusů, ozimé pšenice a jarního a ozimého ječmene. Podle sdělení agronomů v letošní sezóně v podniku pěstovali ozimou pšenici na zhruba 340 hektarech. Loni dosáhli průměrného výnosu 7,1 t/ha. Ozimý ječmen letos zaujímá asi dvě stovky hektarů. Porosty nevymrzly a nebylo potřeba nic zaorat. Loni v průměru sklidili 6,1 t/ha.
V sezóně 2021/2022 na polích zemědělského podniku zaseli přibližně 340 hektarů řepky. Vzcházení se odvíjelo od termínu setí. U časně setých porostů rostliny vzcházely pomalu, zatímco u pozdě založených byla situace mnohem lepší.
Počasí mělo výrazný vliv na růst a vývoj řepky. Porosty založené v polovině srpna trpěly suchem a špatně vzcházely. Pak začalo vydatně pršet. Po deštivém konci srpna s nadměrným množstvím vláhy následovalo velmi suché září.
Pozdě seté prosty založené kolem 10. září po deštích nakonec dopadly nejlépe. Suché září vystřídal říjen s příznivými vláhovými podmínkami. Celkově bylo ale možno vyhodnotit loňský podzim jako lepší než předloňský.
Řepka vegetovala ještě kolem Vánoc. Při mírném průběhu zimního počasí se na mnohých téměř holých polích během zimy začaly objevovat rostliny. Původně se v podniku Agrofarma Litice počítalo s vysokými zaorávkami, ale nakonec se zaoralo jen asi dvacet hektarů. Místo zaorané řepky zaseli jařiny.
Tento web používá soubory cookie, abychom vám mohli poskytnout tu nejlepší možnou uživatelskou zkušenost. Informace o souborech cookie se ukládají ve vašem prohlížeči a plní funkce, jako je rozpoznání vás, když se vrátíte na naši webovou stránku, a pomáhají našemu týmu pochopit, které části webu jsou pro vás nejzajímavější a nejužitečnější.
Nezbytně nutné soubory cookies
Nezbytně nutný soubor cookie by měl být vždy povolen, abychom mohli uložit vaše preference nastavení souborů cookie.
Pokud tento soubor cookie zakážete, nebudeme moci uložit vaše preference. To znamená, že při každé návštěvě těchto webových stránek budete muset soubory cookies znovu povolit nebo zakázat.
Analytické soubory cookie
Tyto soubory cookie nám umožňují počítat návštěvy a provoz, abychom měli přehled o tom, které stránky jsou nejoblíbenější a jak se na našem webu návštěvníci pohybují. Veškeré informace, které tyto soubory cookie shromažďují, jsou agregované, a tedy anonymní.
Povolte prosím nejprve nezbytně nutné soubory cookies, abychom mohli uložit vaše preference!