Každým rokem obohacujeme naše portfolio kukuřic o nové materiály. Snažíme se tím poskytnout vám nejnovější a nejvýkonnější genetiku vhodnou pro vaše lokální podmínky. Společně s naším obchodním zástupcem k tomu můžete navíc použít pro ověření aplikaci SeedSelector®.
Jak už bývá v poslední době zvykem při ohlédnutí zpět, tak také ta letošní sezóna byla dosti odlišná od sezón předchozích a získané zkušenosti ze sezóny jedné tak mnohdy nelze aplikovat na sezónu další. To s sebou nese jistá rizika a nejistotu. Odpovědí na tuto situaci je aktuální nabídka hybridů kukuřic, nabízejících možnosti, které tyto ročníkové efekty dokážou do jisté míry eliminovat. Jedná se především o náš projekt nesoucí název MaxiMaize®, který nabízí osivo skládající se ze směsi tří špičkových pečlivě nakalibrovaných hybridů. Ty si díky vyšší získané plasticitě dokážou s těmito podmínkami velmi dobře poradit.
Pojďme se společně podívat na jednotlivé novinky i nosné hybridy v našem portfoliu a také na to, co od nich lze očekávat. Nejprve bych rád připomněl několik směrů šlechtění ve společnosti Syngenta.
PowerCell® – hybridy kukuřice s vysokou stavitelností vlákniny a současně vysokým obsahem škrobu
Artesian® – hybridy se zvýšenou suchovzdorností (zrnové i silážní)
MaxiMaize® – předem pečlivě kalibrovaná a otestovaná směs tří špičkových hybridů pro zvýšení stability výnosů a kvality siláže napříč ročníky a heterogenními pozemky
Novinky pro jaro 2025
MaxiMaize 240
(FAO 240 siláž, PowerCell)
Některým pěstitelům je již dobře známý mix šlechtění MaxiMaize – díky nabízenému zástupci MaxiMaize260 pro sezónu 2024. Ak-tuálně rozšiřujeme nabídku o ranější kombinaci, a to MaxiMaize240. Tento mix má trochu odlišné vlastnosti než výše uvedená 260. Skládá se ze tří PowerCell hybridů druhé generace, proto také jako celek může nést označení PowerCell = velmi vysoká stravitelnost a obsah škrobu v kombinaci s výborným výnosem. Jedná se tedy o maximální výnos energie pro produkci mléka i bioplynu při současném zachování vlastností, které koncept MaxiMaize nabízí. Těmi jsou stabilní výnosy napříč roky a pozemky, lepší dopylení špiček z důvodu delšího okna produkce pylu, vyšší obsah škrobu, což zajišťuje stabilnější a vyrovnanější výkonnost.
SY Ferrata
(FAO 300 siláž/FAO 300 zrno)
Jedná se o velmi výkonný hybrid s primárním využitím do siláže. Velmi dobrou výkonnost dokazuje také v zrnu. Hybrid spadá do kategorie zrna koňského zubu. Rostlina zaujme především velmi vysokou výškou, která ji spolu se svojí robustností předurčuje k vysokému výnosu siláže. SY Ferrata vykazuje i velmi dobré kvalitativní parametry, především v hodnotách obsahu škrobu. Perspektivní je také využití hybridu na zrno, které v našich pokusech překonává i dlouhodobě oblíbený SY Photon. SY Ferrata disponuje navíc fixním typem klasu. To s sebou nese velmi dobré dopylení špiček. Hybrid i při vyšší hustotě výsevku na siláž a následném ponechání porostu na zrno dokáže tuto vyšší hustotu velmi dobře využít a přetavit ve vysoký výnos zrna. Dalšími dobrými vlastnosti jsou také rychlý start na začátku vegetace, a to i v chladnějších podmínkách a dobrý stay green pro jistotu delšího sklizňového okna pro siláž.
SY Mileston
(FAO 350 siláž/FAO 360 zrno, Artesian)
V mnoha ohledech hybrid velmi podobný výše popsané novince SY Ferrata. Je však o něco pozdnější. V našem portfoliu nahrazuje SY Orpheus. Ten rovněž vynikal špičkovou výkonností v obou směrech využití na siláž i na zrno. Máme zde tedy hybrid mohutného vzrůstu, s vysokým obsahem škrobu, s možností sklizně i na zrno. V Maďarsku a Rumunsku je tento hybrid primárně využíván do zrna z důvodu velmi stabilních výnosů v suchých podmínkách – genetika Artesian. Podobně jako SY Ferrata tak i SY Mileston má velmi stabilní dopylení špiček klasů a pěstitelé se můžou rozhodnout během sezony kolik ha nechají do siláže a kolik do zrna.
Které novinky sezóny 2024 jste si oblíbili
SY Remco
(FAO 250 siláž/FAO 260 zrno, PowerCell)
Tento hybrid vlétl do naší nabídky „jako velká voda“ a všichni, kteří si ho měli možnost vyzkoušet v prvním roce prodeje, či ho viděli na polních akcích, potvrzují špičkovou výkonnost. Jen stěží se u tohoto hybridu hledají nějaké slabiny. Naopak jeho přednostmi jsou: špičkový výnos hmoty (potvrzen CZ registrací 2024), vysoká stravitelnost (zástupce genetiky PowerCell druhé generace), vysoký obsah škrobu, vhodnost do chladných i suchých podmínek, možnost využít i na zrno, aj. Například na polním dnu ve Žlunicích dosáhl 39,2 % obsahu škrobu (měřeno Harvest Lab). To v sumě činí z hybridu SY Remco náš nejrychleji rostoucí hybrid co do obliby pěstování a stojíme si za tím, že svou výkonnost potvrdí i u vás.
SY Freyja
(FAO 280 siláž/FAO 280 zrno)
Pro pěstitele v teplejších oblastech máme od loňského roku v nabídce novinku SY Freyja, která vyniká, dovolím si říct, až neskutečnou houževnatostí a spolehlivostí. Opravdu velmi vysoký výnos hmoty je doprovázen dobrou kvalitou siláže, přičemž SY Freyja vykazuje silný stay green. Tudíž i v teplejších oblastech přináší výhodu prodlouženého sklizňového okna a jistoty sklizně v optimální sušině.
Pevně věříme, že naše hybridy vám budou přinášet jen úsměv na tváři a stanou se cenným a stabilním nástrojem pro zajištění ziskovosti vašeho podnikání. V případě jakýchkoliv dotazů se prosím neváhejte obrátit na náš tým.*
Tento web používá soubory cookie, abychom vám mohli poskytnout tu nejlepší možnou uživatelskou zkušenost. Informace o souborech cookie se ukládají ve vašem prohlížeči a plní funkce, jako je rozpoznání vás, když se vrátíte na naši webovou stránku, a pomáhají našemu týmu pochopit, které části webu jsou pro vás nejzajímavější a nejužitečnější.
Nezbytně nutné soubory cookies
Nezbytně nutný soubor cookie by měl být vždy povolen, abychom mohli uložit vaše preference nastavení souborů cookie.
Pokud tento soubor cookie zakážete, nebudeme moci uložit vaše preference. To znamená, že při každé návštěvě těchto webových stránek budete muset soubory cookies znovu povolit nebo zakázat.
Analytické soubory cookie
Tyto soubory cookie nám umožňují počítat návštěvy a provoz, abychom měli přehled o tom, které stránky jsou nejoblíbenější a jak se na našem webu návštěvníci pohybují. Veškeré informace, které tyto soubory cookie shromažďují, jsou agregované, a tedy anonymní.
Povolte prosím nejprve nezbytně nutné soubory cookies, abychom mohli uložit vaše preference!