Zemědělci musí být připraveni jednat hned teď, aby dosáhli nulových emisí do roku 2050, tvrdí vědci z Londýnské univerzity (UCL). Jejich zpráva „UK Agriculture: Pathways to Net Zero“ (Britské zemědělství: Cesta k bodu nula) zkoumá důležitost snižování čistých zemědělských emisí skleníkových plynů a to, jak jej mohou zemědělci dosáhnout změnami v řízení farem.
Výzkum ukazuje, že je třeba se dlouhodobě zaměřit na udržitelnost a že farmáři musí lépe porozumět fungování své farmy, včetně emisí skleníkových plynů (metan, oxid dusný a oxid uhličitý) a zachycování uhlíku. Hlavní autorka studie Dr. Carole Dalinová uvedla: „Jsme v zásadním bodě obratu pro zemědělsko-potravinářské systémy po celém světě a Spojené království má příležitost ukázat, jak se odvětví může transformovat ve prospěch zemědělců, spotřebitelů a ekosystémů podporujících život. Vhodně rozšířené znalosti a finanční podpora budou klíčem k tomu, aby zemědělci mohli úspěšně přejít na nulové emise, a to cestami, díky nimž budou jejich výrobní prostředky a příjmy odolnější a udržitelnější.“Zemědělské odvětví je citlivé na změnu klimatu. Vláda, regulační orgány a spotřebitelé zároveň zvyšují požadavky na provádění udržitelných postupů ke snižování emisí. To představuje jedinečnou výzvu pro zemědělce, kteří si potřebují zachovat produktivitu a ziskovost ze své hlavní činnosti jako producenti potravin a zároveň chtějí žádat o změnu podpor a předpisů po brexitu. Zpráva zjistila, že podrobný investiční plán je nezbytný, mají-li si zemědělci zajistit růst v budoucnosti a dosažení cílů zprávy Net Zero. Některé z těchto změn budou mít okamžitý dopad na produktivitu i emise, zatímco jiným může chvíli trvat, než se projeví jejich přínos. Navrhovaná opatření by měla zahrnovat cílená opatření ke snižování emisí, zachycování uhlíku a přesouvání operací směrem k obnovitelné energii a bioenergii. Opatření ke zlepšení produktivity a efektivity jsou například:·
účinnější používání hnojiv, lepší správa hnoje ke snížení úbytku dusíku nebo vylepšení postupů chovu hospodářských zvířat a orné produkce,·
vhodná výsadba stromů, ochrana a obnova stanovišť a půdy,·
výroba a využívání obnovitelné energie,·
pěstování vhodných bioenergetických plodin ke zvýšení rozmanitosti plodin a příjmů podniku,·
zavádění nových technologií a změn ve stravování obyvatelstva včetně snižování ztrát a plýtvání potravinami.
Zpráva konstatuje, že zemědělci sice pracují na snižování emisí, ale k dosažení nulových emisí do roku 2050 je zapotřebí koordinovaného úsilí celého odvětví, vlády a finančních institucí a je třeba provést významné změny v tomto odvětví. Martin Hanson, (vedoucí zemědělství, HSBC UK Commercial Banking), uvedl: „Zemědělci musí být připraveni činit v krátkodobém horizontu náročná investiční rozhodnutí. Díky tomu se dostanou do nejlepší pozice pro udržitelný růst v budoucnu. Přístup „počkej a uvidíš“ je vystavuje riziku, že zůstanou pozadu, protože se mění širší potravinářský průmysl a jsou požadovány vyšší standardy.“ Jednou z největších oblastí rizika pro dosažení cílů Net Zero je měření. Zemědělci musí být schopni měřit a stanovovat základní linie pro výstupy z jejich hospodářství, dopady na životní prostředí a emise, aby mohli plánovat směrem k Net Zero. Podle výzkumu je výběr metodiky měření uhlíku, která vyhovuje potřebám farmy a vzbuzuje důvěru v zemědělce, zásadní, protože investiční rozhodnutí by měla být učiněna na základě těchto údajů. Úplné pochopení emisí pomůže zvýraznit jejich největší zdroje a určit, co lze udělat pro jejich snížení. Martin Hanson pokračuje: „Je důležité, aby zemědělci nyní investovali do měřicích nástrojů, které nyní potřebují. Tak si mohou udělat obrázek o tom, co je třeba udělat, aby v budoucnu dosáhli svých cílů udržitelnosti. „Je také důležité si uvědomit, že Net Zero by nemělo být vnímáno jako izolovaný cíl. Jedná se o jeden z řady klíčových milníků na cestě k tomu, aby bylo zemědělství ve Spojeném království odolnější vůči výzvám v oblasti životního prostředí nyní i v budoucnosti.“*