S makovým olejem se člověk nesetká tak často, zato makové buchty či koláče nabízí snad v každé pekárně. Stejně tak si asi každý snadno vybaví výrazné rudé květy vlčích máků v obilných lánech, nebo bíle kvetoucí makoviště máku setého. Ale odkud a jak se vlastně mák dostal do Evropy? Co může za tu výraznou barvu lehounkých okvětních plátků? Na tyto a další otázky hledají odpovědi studenti a vědečtí pracovníci.
Ačkoliv je mák v některých zemích vnímán především jako zdroj opia a opiátů a jeho pěstování zakázáno, tak se jedná o významnou léčivku a semena máku setého (Papaver somniferum) patří k ceněným potravinám, protože obsahují kvalitní oleje a spoustu minerálů (zejména mangan, měď, vápník, hořčík, fosfor, zinek). Maková semena je možné upotřebit nejen k posypání pečiva či k přípravě nádivky do buchet a koláčů, ale též jako zdroj kvalitního oleje. V České republice má pěstování máku setého i jeho potravinářské využití dlouholetou tradici. Podle Situační a výhledové zprávy: Olejniny (2021) patří Česko dlouhodobě mezi hlavní pěstitele máku pro potravinářské účely a co do výměry je mák druhou nejpěstovanější olejninou v ČR. Uživatele návykových látek asi zklame, že běžně pěstované odrůdy se vyznačují velmi nízkým obsahem morfinanových alkaloidů.
Tajemství původu
Na rozdíl od všech dříve domestikovaných plodin (obilovin, luštěnin a lnu), o nichž se předpokládá, že počátky tohoto procesu sahají do jihozápadní Asie, tak v případě máku setého se odborníci domnívají, že k jeho domestikaci došlo v západním Středomoří, kde má původ a roste i dnes jeho předpokládaný předek Papaver somniferum subsp. setigerum.
S informací, že k domestikaci máku přispěli značnou měrou švýcarští farmáři a tam, kde dnes stojí podzemní garáže opery v Curychu, kdysi kvetly makové lány, přišli vědci z univerzit v Basileji a Montpellier, kteří prostřednictvím analýzy semen z archeologických nalezišť byli schopni podpořit hypotézu, že se na domestikaci máku podíleli prehistoričtí zemědělci v celých Alpách, a to zhruba od roku 5500 před Kristem.
Podle Dr. Ferrana Antolína z Universität Basel a Deutsches Archäologisches Institut v Berlíně nebylo dlouho možné přesně určit, kde byla zahájena domestikace máku setého, protože neexistovaly metody k rozlišení makových semen domestikovaných a planých poddruhů z archeologických nálezů. To se před pár lety podařilo díky metodě, kterou vyvinula archeoložka Ana Jesus v rámci své doktorandské práce, zahrnující měření počtu buněk, velikosti a tvaru semen pomocí konturové analýzy s cílem zachytit jemné rozdíly mezi domestikovanými a planými variantami. Metodu vědci otestovali u 270 semen devíti druhů máku (30 semen/druh) odebraných ze sbírek semen basilejské univerzity a Muséum national d´historie naturelle v Paříži. Testy ukázaly, že klasifikace semen máku touto metodou byla spolehlivá v 87 % případů.
Tento web používá soubory cookie, abychom vám mohli poskytnout tu nejlepší možnou uživatelskou zkušenost. Informace o souborech cookie se ukládají ve vašem prohlížeči a plní funkce, jako je rozpoznání vás, když se vrátíte na naši webovou stránku, a pomáhají našemu týmu pochopit, které části webu jsou pro vás nejzajímavější a nejužitečnější.
Nezbytně nutné soubory cookies
Nezbytně nutný soubor cookie by měl být vždy povolen, abychom mohli uložit vaše preference nastavení souborů cookie.
Pokud tento soubor cookie zakážete, nebudeme moci uložit vaše preference. To znamená, že při každé návštěvě těchto webových stránek budete muset soubory cookies znovu povolit nebo zakázat.
Analytické soubory cookie
Tyto soubory cookie nám umožňují počítat návštěvy a provoz, abychom měli přehled o tom, které stránky jsou nejoblíbenější a jak se na našem webu návštěvníci pohybují. Veškeré informace, které tyto soubory cookie shromažďují, jsou agregované, a tedy anonymní.
Povolte prosím nejprve nezbytně nutné soubory cookies, abychom mohli uložit vaše preference!