Ozimá řepka u nás představuje druhou nejpěstovanější plodinu po obilninách. Důvodem značného rozšíření je nejen dlouhodobě příznivá cena a spolehlivý odbyt, ale i nutnost zařadit vhodnou plodinu do sledu pěstování obilnin. Do řepky se vyplatí investovat a maximalizovat tak její výnos.
Řepka je plodinou citlivou a náročnou, která velice dobře reaguje na intenzifikační vstupy. Jde o plodinu vyžadující vysokou spotřebu živin, pesticidů i práce. K základním pilířům úspěšného pěstování řepky patří setí v agrotechnickém termínu, docílení odpovídající struktury porostu výsevkem, včasná podzimní regulace a dostatečná výživa i ochrana.
Jaké jsou předpoklady a možnosti pěstování řepky z hlediska agronomického, ekonomického, ale i politického se dozvěděli posluchači videokonference zaměřené především na ziskové pěstování řepky ozimé pořádané firmou Corteva Agriscience s. r. o.
Pokles výkupní ceny
V úvodní odborné přednášce nastínil aktuální marketingovou situaci v pěstování řepky ve světě i v České republice Ing. Martin Volf, ředitel Svazu pěstitelů a zpracovatelů olejnin (SPZO).
Připomněl, že loni díky nedostatku olejnin na trhu velmi stouply výkupní ceny řepkového semene v ČR na šestnáct až osmnáct tisíc korun za tunu. Letos se tato situace neopakuje.
Jak uvedl Ing. Volf, osevní plocha řepky v naší republice dosahuje zhruba 363 tisíc hektarů. Na jaře se zaoralo jen minimum porostů.
Menší sklizeň ve světě
V zemích EU-27 bylo vloni zaseto asi šest milionů hektarů řepky. Průměrný výnos, který loni činil 3,28 t/ha, je o něco nižší. Pěstitelům se kvůli poklesu výkupní ceny nevyplatí tolik investovat do porostů.
V Kanadě, kde sejí jarní řepku na přelomu dubna a května, loni pěstovali 8,6 milionů hektarů. V letošním roce se předpokládá pokles ze stejného důvodu jako v Evropě kvůli očekávaným nižším výkupním cenám. Snížení výměry a tím i produkce se čeká také v Austrálii.
Světová produkce řepky tedy poklesla kvůli menšímu zájmu pěstitelů o intenzivní pěstování řepky vzhledem k nižším výkupním cenám. Pro porovnání, loni došlo k meziročnímu nárůstu světové produkce řepky o přibližně dvanáct milionů tun, což představovalo navýšení o osmnáct procent.
Tento web používá soubory cookie, abychom vám mohli poskytnout tu nejlepší možnou uživatelskou zkušenost. Informace o souborech cookie se ukládají ve vašem prohlížeči a plní funkce, jako je rozpoznání vás, když se vrátíte na naši webovou stránku, a pomáhají našemu týmu pochopit, které části webu jsou pro vás nejzajímavější a nejužitečnější.
Nezbytně nutné soubory cookies
Nezbytně nutný soubor cookie by měl být vždy povolen, abychom mohli uložit vaše preference nastavení souborů cookie.
Pokud tento soubor cookie zakážete, nebudeme moci uložit vaše preference. To znamená, že při každé návštěvě těchto webových stránek budete muset soubory cookies znovu povolit nebo zakázat.
Analytické soubory cookie
Tyto soubory cookie nám umožňují počítat návštěvy a provoz, abychom měli přehled o tom, které stránky jsou nejoblíbenější a jak se na našem webu návštěvníci pohybují. Veškeré informace, které tyto soubory cookie shromažďují, jsou agregované, a tedy anonymní.
Povolte prosím nejprve nezbytně nutné soubory cookies, abychom mohli uložit vaše preference!