Řepka olejka je plodinou, která v posledních letech vzbuzuje vášně a diskuse všude tam, kde její květy zbarví pole do žluta. Většinou se jedná o negativní emoce spojené s produkcí bionafty, ale nemělo by se zapomínat, že tato plodina slouží též k výrobě kvalitního, oblíbeného a tím pádem i hojně využívaného řepkového oleje a jako bílkovinné krmivo pro hospodářská zvířata.
Řepka – to není jenom „žlutý nepřítel biodiverzity“ či surovina pro bionaftu. Řepkové semeno má využití i v potravinářství. Podle Situační a výhledové zprávy MZe ČR z roku 2019 zaujímá řepka v mezinárodním měřítku z hlediska výměry, výnosu i obchodu druhé místo za sójou. V rámci Evropské unie patřila Česká republika v produkci řepky na páté místo. Do zpracovatelského průmyslu šlo přibližně 1230 tisíc tun, z toho bylo určeno pro potravinářský průmysl 570 tisíc tun a „jen“ 414 tisíc tun na výrobu MEŘO. Řepkový olej je oblíbený u amatérských i profesionálních kuchařů. „Odpad“ z průmyslu (pokrutiny a extrahované šroty) je využíván při sestavování krmných dávek pro hospodářská zvířata, protože řepkové semeno obsahuje nejenom olej, ale také vysoce kvalitní bílkoviny s mnoha esenciálními aminokyselinami.
Na celém světě je ročně získáno zhruba 1,12 milionů tun hrubého proteinu z řepkového semene, který je využíván ve výživě hospodářských zvířat. Ve výživě člověka zatím tento protein nehraje žádnou roli. Řepkový olej si získal oblibu u amatérských i profesionálních kuchařů.
Na to, že pro vyrovnané a zdravé stravování člověk bílkoviny potřebuje, a zejména esenciální aminokyseliny, které nemohou být syntetizovány v těle, poukázala profesorka Gabriele Stangl z Institut für Agrar- und Ernährungswissenschaften na Martin-Luther-Universität Halle-Wittenberg (MLU). Vysoce kvalitní bílkoviny obsahuje nejenom maso, ale i některé rostliny. Za jeden z nejlepších zdrojů je považována sója, nicméně řepkové semeno má potenciál ji nahradit. V porovnání se sójou má řepka několik výhod. Běžně se pěstuje v Evropě a pokrutiny či extrahovaný šrot, které jsou zatím využívány výhradně jen ve výživě zvířat, by se mohly hodit pro produkci potravin. Řepkové semeno má nejenom prospěšné složení aminokyselin, ale také obsahuje fytochemické látky, které by mohly mít pozitivní vliv na zdraví. Ačkoliv o účincích řepkového proteinu ve výživě člověka je toho zatím známo jen velmi málo.*
Více si přečtete v květnovém Farmáři