Světová produkce potravin přímo závisí na fosforu, který se z půd na celém světě stále více ztrácí, zejména v důsledku eroze, a způsobuje problémy životnímu prostředí. Navíc jsou jeho zdroje omezené, protože pochází z geologických zásob. Jak rychle mohou být vyčerpány, je předmětem odborných debat, přičemž vlastnictví zbývajících rezerv a důsledky z toho vyplývajících politických závislostí jsou poměrně kontroverzními tématy.
Fosfor je pro zemědělství nezbytný, a to nejenom při produkci potravin rostlinného původu, ale též krmiv pro hospodářská zvířata. Jeho efektivní využití a minimalizace ztrát jsou důležité nejenom z ekonomického hlediska, ale též kvůli životnímu prostředí, v němž může jeho nepřirozený nadbytek způsobovat řadu problémů.
Kde chybí nejvíc?
Mezinárodní výzkumný tým pod vedením profesorky Christine Alewell z Universität Basel zjišťoval, které kontinenty a regiony na světě trpí největšími ztrátami fosforu. Za tím účelem vědci zkombinovali prostorově nespojitá globální data s vysokým rozlišením poskytující jim informaci o obsahu fosforu v půdě s místními hodnotami eroze. Na základě toho vypočítali, kolik fosforu se v různých zemích v důsledku eroze ze zemědělské půdy ztrácí. Výzkumníci své výpočty ověřovali například na základě globálně publikovaných údajů z monitorování obsahu fosforu v řekách, přičemž zvýšený obsah fosforu ve vodních tocích a plochách reflektoval vypočtený úbytek fosforu v půdě v příslušném regionu. Díky tomu se dostali k důležitému závěru, podle něhož je více než 50 % celosvětových ztrát fosforu v zemědělství způsobeno právě erozí půdy. Podle profesorky Alewellové bylo již dříve známo, že eroze hraje v této kauze určitou roli. Nicméně rozsah této úlohy nebyl nikdy předtím kvantifikován s takovou úrovní prostorového rozlišení. V dřívějších zprávách odborníci uváděli, že ztráty jsou způsobené především nedostatečnou recyklací, plýtváním potravinami a krmivy nebo obecně špatným hospodařením se zdroji fosforu.
Na nesprávném místě
Rostliny fosfor potřebují pro svůj vývoj a tvorbu výnosu, avšak ne vždy je jeho využití dostatečně efektivní. V oblastech náchylných k erozi pak ve zvýšené míře dochází k jeho přenosu z obhospodařovávaných pozemků do mokřadů, řek a dalších vodních toků a ploch, kde způsobuje tzv. eutrofizaci, tedy nadbytek živin, jenž poškozuje dotčený ekosystém, protože negativně ovlivňuje původní společenstva vodních rostlin a živočichů.
Správně aplikovaná průmyslová hnojiva sice mohou ztracený fosfor v zemědělské půdě nahradit (a nestupňovat přitom ekologické problémy), ale ne všechny země mají v tomto směru stejné možnosti pro jejich používání. Některé země jako například Švýcarsko sice v zemědělství mohou vytvořit přijatelná řešení díky organickým hnojivům a relativně uzavřenému koloběhu fosforu, na druhou stranu Afrika, východní Evropa či Jižní Amerika zaznamenávají největší ztráty fosforu z půdy, přičemž mají k dispozici jen omezené možnosti pro řešení tohoto problému. Podle vědců je přitom největším paradoxem to, že třeba taková Afrika disponuje největšími geologickými zásobami fosforu. Avšak vytěžená fosfátová hornina se vyváží a následné pořízení fosfátových hnojiv je pro většinu zemědělců v afrických zemích mnohonásobně dražší než například pro jejich evropské kolegy. Ve východní Evropě bývají ekonomické limity také zásadním faktorem, který může mít na svědomí nedostatek fosforu v půdě. Jižní Amerika by mohla tento problém zmírnit účinným využíváním organických hnojiv a/nebo lepší recyklací rostlinných zbytků. Ovšem podle profesorky Alewellové afričtí zemědělci tuto možnost nemají, protože v Africe je pěstováno příliš málo pícnin a rozsah živočišné výroby je až příliš malý na to, aby mohla být průmyslová hnojiva nahrazena hnojem a kejdou.
Tento web používá soubory cookie, abychom vám mohli poskytnout tu nejlepší možnou uživatelskou zkušenost. Informace o souborech cookie se ukládají ve vašem prohlížeči a plní funkce, jako je rozpoznání vás, když se vrátíte na naši webovou stránku, a pomáhají našemu týmu pochopit, které části webu jsou pro vás nejzajímavější a nejužitečnější.
Nezbytně nutné soubory cookies
Nezbytně nutný soubor cookie by měl být vždy povolen, abychom mohli uložit vaše preference nastavení souborů cookie.
Pokud tento soubor cookie zakážete, nebudeme moci uložit vaše preference. To znamená, že při každé návštěvě těchto webových stránek budete muset soubory cookies znovu povolit nebo zakázat.
Analytické soubory cookie
Tyto soubory cookie nám umožňují počítat návštěvy a provoz, abychom měli přehled o tom, které stránky jsou nejoblíbenější a jak se na našem webu návštěvníci pohybují. Veškeré informace, které tyto soubory cookie shromažďují, jsou agregované, a tedy anonymní.
Povolte prosím nejprve nezbytně nutné soubory cookies, abychom mohli uložit vaše preference!