Zemědělský podnik Agra Řisuty s. r. o., který hospodaří v suché oblasti Kladenska a Rakovnicka, vznikl v roce 1994 z někdejšího JZD Rozvoj Řisuty. Při založení firmy hospodařili na zhruba 1200 hektarech. V průběhu let se výměra polí měnila až na současných přibližně dva a půl tisíce hektarů zemědělské půdy, z toho 150 hektarů luk. Z celkové plochy mají zhruba tisíc hektarů pozemků vlastních.
Většina pěstební plochy se vyžívá pro produkci kvalitního potravinářského a krmivářského obilí, olejnin, luskovin a jetelovin. Část produkce se přímo v podniku zpracovává pro krmení hospodářských zvířat. Další část je určena pro osivářské účely. Díky dlouhodobě dobré agrotechnické péči o obhospodařované pozemky v porovnání s okolními podniky většinou dosahují výrazně nadprůměrných výnosů u všech pěstovaných plodin.
Promyšlená péče o půdu
V rostlinné výrobě se klade důraz na promyšlenou péči o půdu opírající se o nejnovější vědecké poznatky i historickou zkušenost. Již od konce devadesátých let minulého století při zpracování půdy a předseťové přípravě využívají minimalizační půdoochranné technologie, které mají za cíl zabránit větrné i vodní erozi, omezit utužení půdy a šetrněji nakládají s půdní vláhou.
Z důvodu hospodaření v jednom z nejsušších regionů ČR je správná práce s půdní vláhou a snaha o minimalizaci ztrát vody při pěstování rostlin zcela zásadní. Pro udržení půdní úrodnosti také hraje stěžejní roli vyrovnaná bilance živin. Pravidelně proto nad rámec běžné agrotechniky investují do zásobního hnojení fosforečnými hnojivy a vápnění.
Dalším aspektem ovlivňujícím stav půdy je obsah organické hmoty, který kromě úrodnosti přímo určuje například i její schopnost zadržovat vodu. Díky silné živočišné výrobě a s ní související produkci statkových hnojiv mohou každoročně aplikovat kvalitní hnůj na čtyři až šest stovek hektarů orné půdy. Obsah organické hmoty v ornici tak udržují na vysoké úrovni.
I v letošním roce na polích zemědělského podniku v jarním období panovalo sucho. V letních měsících ale naopak spadlo nadměrné množství vláhy, což se negativně odrazilo na stavu porostů pěstovaných plodin a následně i na výši výnosů a kvalitě produkce. Deště také komplikovaly zakládání porostů řepky. Po mokrém létu následoval suchý podzim, kdy skoro vůbec nepršelo, a tak zase půda vyschla.*
Tento web používá soubory cookie, abychom vám mohli poskytnout tu nejlepší možnou uživatelskou zkušenost. Informace o souborech cookie se ukládají ve vašem prohlížeči a plní funkce, jako je rozpoznání vás, když se vrátíte na naši webovou stránku, a pomáhají našemu týmu pochopit, které části webu jsou pro vás nejzajímavější a nejužitečnější.
Nezbytně nutné soubory cookies
Nezbytně nutný soubor cookie by měl být vždy povolen, abychom mohli uložit vaše preference nastavení souborů cookie.
Pokud tento soubor cookie zakážete, nebudeme moci uložit vaše preference. To znamená, že při každé návštěvě těchto webových stránek budete muset soubory cookies znovu povolit nebo zakázat.
Analytické soubory cookie
Tyto soubory cookie nám umožňují počítat návštěvy a provoz, abychom měli přehled o tom, které stránky jsou nejoblíbenější a jak se na našem webu návštěvníci pohybují. Veškeré informace, které tyto soubory cookie shromažďují, jsou agregované, a tedy anonymní.
Povolte prosím nejprve nezbytně nutné soubory cookies, abychom mohli uložit vaše preference!