Česká republika dlouhodobě zaujímá první místo v produkci potravinářského máku na světě. Naše domácí spotřeba dlouhodobě dosahuje zhruba čtyři stovky gramů máku na jednoho obyvatele za rok. V posledních letech se roční spotřeba zvýšila na přibližně 470 gramů na obyvatele ČR.
Na zvýšení spotřeby se podílelo několik skutečností. Jednak větší propagace máku jako zdravé potraviny obsahující vysoké množství nejen vápníku, ale i dalších prvků včetně pro člověka nedostatkového hořčíku. V neposlední řadě napomohlo označování známkami kvality.
Domácí spotřebu dokáže pokrýt úroda máku z přibližně šesti tisíc hektarů. Většina u nás vypěstovaného makového semene, kolem 85 procent, se vyváží. K největším odběratelům dlouhodobě patří Rusko, Rakousko, Polsko, Slovensko a Německo.
Pokles výměry
Co se týče povětrnostních podmínek, minulá sezóna máku na území ČR poměrně přála. Počasí za vegetace bylo loni příznivější než v předchozích letech, i když se vyskytovaly rozdíly mezi oblastmi.
Nepříznivou skutečnost představuje to, že u nás loni došlo ke značnému snížení plochy pěstování máku. Zatímco v roce 2021 se maková pole nacházela na výměře téměř 44 tisících hektarů, loni zaujímala jen o něco více než 26 tisíc hektarů.
Průměrný celorepublikový výnos máku v loňském roce dosáhl 0,79 t/ha, což představuje meziroční navýšení. Produkce makového semene v ČR překročila dvacet a půl tisíce tun. Předloni se v ČR díky mnohem větší výměře vyprodukovalo skoro 29,7 tisíce tun máku.
Kvalita stanovená legislativou
Kvalitu makového semene určuje česká cechovní norma pro český modrý mák č. 2019-01-14-0415. V normě se uvádí, že celkový obsah morfinanových alkaloidů, morfinu a kodeinu, na semeni máku může dosahovat maximálně 20 mg/kg.
Nařízení Komise EU 2021/1323 z roku 2021 stanovuje povolený obsah kadmia v makovém semeni na 1,2 mg/kg. Nařízení Komise 2021/2142 určuje maximální limit opiových alkaloidů na semenech 20 mg/kg. Zároveň platí, že obsah morfinu a kodeinu se přepočítává v poměru 1 : 5.
Množství zajímavých informací především z oblasti pěstování máku zaznělo na konferenci „Mák v roce 2023“, která se uskutečnila ve Větrném Jeníkově. Tradiční akci uspořádal spolek Český modrý mák z. s., ve spolupráci s Českou zemědělskou univerzitou v Praze (ČZU).
Chráněné zeměpisné označení
Jak uvedl tajemník spolku Ing. Vlastimil Mikšík, Ph.D., loni se do ČR dovezlo téměř šest tisíc tun máku. To představuje v porovnání s předchozími ročníky zvýšení. Zajímavé je to, že se více než z poloviny jednalo o nepotravinářský mák pocházející z Číny, který se od nás pak zase vyvezl. Reexport technického máku ale kazí dobré jméno českého modrého máku.
Tento web používá soubory cookie, abychom vám mohli poskytnout tu nejlepší možnou uživatelskou zkušenost. Informace o souborech cookie se ukládají ve vašem prohlížeči a plní funkce, jako je rozpoznání vás, když se vrátíte na naši webovou stránku, a pomáhají našemu týmu pochopit, které části webu jsou pro vás nejzajímavější a nejužitečnější.
Nezbytně nutné soubory cookies
Nezbytně nutný soubor cookie by měl být vždy povolen, abychom mohli uložit vaše preference nastavení souborů cookie.
Pokud tento soubor cookie zakážete, nebudeme moci uložit vaše preference. To znamená, že při každé návštěvě těchto webových stránek budete muset soubory cookies znovu povolit nebo zakázat.
Analytické soubory cookie
Tyto soubory cookie nám umožňují počítat návštěvy a provoz, abychom měli přehled o tom, které stránky jsou nejoblíbenější a jak se na našem webu návštěvníci pohybují. Veškeré informace, které tyto soubory cookie shromažďují, jsou agregované, a tedy anonymní.
Povolte prosím nejprve nezbytně nutné soubory cookies, abychom mohli uložit vaše preference!