24.02.2003 | 12:02
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Kvalitní osiva pro vysokou a jakostní produkci

Osiva obilnin, kukuřice, slunečnice, řepky, máku, hořčice, luskovin, lnu, jetelovin, trav, ale i svazenky vratičolisté, prosa setého a krmné řepy a také sadbu brambor – to vše najdou pěstitelé v nabídce semenářské firmy Oseva, Agro Brno, spol. s r. o. Jde tedy téměř o všechny plodiny a pokud se týká odrůd, je rovněž z čeho vybírat.

Žhavé novinky i stálice mezi odrůdami některých plodin představili zástupci ÚKZÚZ a šlechtitelských firem, jejichž materiály uvádí Oseva, Agro do praxe, na třech zimních osivářských dnech. My jsme se tentokrát vypravili na Moravu do Lysic u Blanska, kde byly informace o odrůdách rozšířeny o doporučení, jak postupovat letos na jaře v ošetřování porostů ozimých plodin poškozených zimní nepřízní počasí.

Podpora uznaným osivům

„Certifikovaná osiva a sadba jsou ve všech vyspělých státech základem prosperující rostlinné výroby“, zdůraznil ve svém vystoupení Ing. Jiří Kratochvíl, výkonný ředitel Osevy, Agro Brno. Pěstiteli přináší jejich používání několik výhod. Není to pouze vyšší výnos, ale především zlepšení zdravotního stavu, snížení zaplevelenosti a lepší parametry jakosti. Jak je všeobecně známo, obměna osiv a sadby u nás v posledním desetiletí výrazně poklesla. Ruku v ruce s touto skutečností se objevily problémy s chorobami, které dříve nezpůsobovaly výraznější škody. Utrpěla rovněž kvalita produkce, i když tento faktor není na první pohled tolik patrný jako onemocnění rostlin.
Jistou změnu v pohledu na certifikovaná osiva přinesly státní dotace. Pěstitelům se alespoň u některých plodin otevřel prostor pro nákup skutečně kvalitních osiv. Jak uvedl ing. Kratochvíl, poznali to i v Osevě, Agro Brno. Také v letošním roce bude při používání uznaných osiv možné čerpat dotaci v rámci dotačního titulu 2. C. Podpora zlepšování zdravotního stavu polních plodin. Bude se to týkat pšenice, ječmene, žita, řepky, sóji, hrachu a bobu. Podpořena bude produkce osiv některých druhů trav a jetelovin a také sadby brambor.

Jařin bude letos víc

Jaro se blíží, i když při pohledu na teploměr a na pole to tak nevypadá. Zatím nikdo nemůže s určitostí říci, jakou plochu ozimých plodin bude nutné zaorat. Jisté ale je, že porosty jsou značně poškozeny. Mnoho jich nezregeneruje ani po odborném zásahu, a tak náhradní osev bude určitě větší než v minulých letech. Zájem o osiva jarních obilnin a kukuřice, kterou lze ozimy za určitých okolností také nahradit, bude jistě značný. Oseva, Agro Brno je připravena. Ve své nabídce má kromě odrůd jarního sladovnického a krmného ječmene, jichž se budou zvláště v případě určení produkce na slad držet spíše pěstitelé, kteří tuto plodinu pravidelně zařazují do osevního postupu, také odrůdy jarní pšenice s potravinářskou jakostí, odrůdy pluchatého a bezpluchého ovsa a jarního tritikale.

Vyhovět přáním zákazníka

Certifikované osivo nebo sadba brambor je základem budoucí produkce. Zahrnuje v sobě nejenom genetickou informaci určité odrůdy, ale také vitalitu pro založení porostu, který bude při vhodné agrotechnice schopen dát vysoký výnos s dobrou jakostí. Hodně tedy záleží na kvalitě osiv. Proto Oseva, Agro Brno vybírá mezi smluvními množiteli ty nejzkušenější a velkou pozornost věnuje posklizňovému ošetření osiv, jejich finalizaci, včetně moření, a v neposlední řadě skladování za těch nejoptimálnějších podmínek. Důležité jsou také balení a prodej spojený s doporučením, co je vhodné v těch kterých podmínkách pěstovat. Souhrnně kompletní služby zákazníkům – odběratelům osiv.
O tom, že jsou všechny tyto podmínky plněny, svědčí udělení mezinárodně uznávaného certifikátu ISO 9001. Firma jej obdržela loni a jeho přínos lze shrnout do několika bodů. Jsou to jistota perspektivy, dobré jméno firmy, upevnění postavení na trhu, spokojenost zákazníků, záruka zvyšování kvality produktů a podpora při vstupu na trh Evropské unie.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down