Pěstitelé cukrové řepy v České republice za sebou mají poměrně úspěšný rok. Výnosy se pohybovaly na přijatelné úrovni a až do pozdního podzimu díky teplému počasí narůstaly. Při pozdních sklizních po prosincových mrazech se ale výrazně zhoršila kvalita kořene a klesla cukernatost.
Množství informací o pěstování a zpracování cukrovky v poslední cukrovarnické kampani zaznělo na semináři uspořádaném pro pěstitele cukrové řepy v Bezně na Mladoboleslavsku.
Nárůst nákladů
V úvodu vystoupil Ing. Jan Křováček, Ph.D., ředitel Svazu pěstitelů cukrovky Čech. Mimo jiné upozornil na značný meziroční nárůst nákladů pěstitelů cukrové řepy minimálně o patnáct tisíc korun na hektar. Podle jeho slov je celkem potřeba vynaložit asi 75 tisíc korun na vypěstování jednoho hektaru cukrovky.
Při dlouhodobém výnosu 75 t/ha (v přepočtu na standardní šestnáctiprocentní cukernatost) je pro pokrytí vynaložených nákladů nutná výkupní cena tisíc korun za tunu řepných bulev.
Loni se cukrovka vykupovala zhruba za uvedenou cenu. Pro letošní rok se předpokládá mírný nárůst výkupní ceny. Přesto budou potřeba pro dorovnání rentability cukrovky k ostatním komoditám nutné dotace.
Světová i evropská cena cukru se dlouhodobě držela na nízké úrovni. V současnosti dochází k postupnému nárůstu ceny cukru v EU, což by se následně mohlo zohlednit ve výkupu cukrovky.
Vysoký nárůst výnosu
Agronomický ředitel cukrovarů Tereos TTD, a. s., Ing. Karel Chalupný zhodnotil poslední cukrovarnickou kampaň poměrně optimisticky. Připomněl, že kvůli teplému podzimu řepa neustále přirůstala až do konce října. V maloparcelkových pokusech Řepařského institutu, spol. s r. o., dosáhl rozdíl mezi časnou a pozdní sklizní uskutečněnou koncem října neuvěřitelných 24 t/ha.
Cukrovarnická kampaň se rozjela velmi brzy, v Českém Meziříčí už 12. září 2022. V tomto cukrovaru ještě využívají kotelnu na uhlí, proto tu chtěli zpracovat co nejvíce produkce cukrovky. V Dobrovici, kde se topí v současnosti velmi drahým plynem, začali cukrovku zpracovávat 21. září loňského roku. Konec cukrovarnické kampaně byl na přelomu ledna a února tohoto roku.
Celkem v současné kampani oba cukrovary zpracovaly zhruba tři miliony řepných bulev v přepočtu na šestnáctiprocentní cukernatost. V oblasti Dobrovice činil průměrný výnos při šestnáctiprocentní cukernatosti kolem 75 t/ha a v Českém Meziříčí asi 83 t/ha. Průměrná cukernatost je mírně nad sedmnácti procenty.
V prosinci zhoršení kvality
Podle sdělení Ing. Chalupného se kvalita sklizených bulev se na začátku kampaně pohybovala na dobré úrovni. Po odeznění silných prosincových mrazů se ale zhoršila. Vzhledem k tomu, že v prosinci obvykle delší mrazová období s teplotou –10 až –15 °C nenastávají, mnozí pěstitelé sklizenou řepu určenou k postupnému odvozu do cukrovarů nezakrývali. Ti, co řepné hromady zakryli slámou, ale také neměli vyhráno. I přes zakrytí došlo k promrznutí do větší hloubky. Po odeznění mrazů pak uskladněné bulvy začínaly hnít.
Tento web používá soubory cookie, abychom vám mohli poskytnout tu nejlepší možnou uživatelskou zkušenost. Informace o souborech cookie se ukládají ve vašem prohlížeči a plní funkce, jako je rozpoznání vás, když se vrátíte na naši webovou stránku, a pomáhají našemu týmu pochopit, které části webu jsou pro vás nejzajímavější a nejužitečnější.
Nezbytně nutné soubory cookies
Nezbytně nutný soubor cookie by měl být vždy povolen, abychom mohli uložit vaše preference nastavení souborů cookie.
Pokud tento soubor cookie zakážete, nebudeme moci uložit vaše preference. To znamená, že při každé návštěvě těchto webových stránek budete muset soubory cookies znovu povolit nebo zakázat.
Analytické soubory cookie
Tyto soubory cookie nám umožňují počítat návštěvy a provoz, abychom měli přehled o tom, které stránky jsou nejoblíbenější a jak se na našem webu návštěvníci pohybují. Veškeré informace, které tyto soubory cookie shromažďují, jsou agregované, a tedy anonymní.
Povolte prosím nejprve nezbytně nutné soubory cookies, abychom mohli uložit vaše preference!