Projektový polní den se na konci června uskutečnil na návrší Kupa s rozhlednou a mysliveckou základnou v blízkosti Jestřebic na Písecku. Název této obce je pravděpodobně odvozen od lidí Jestřábových, kteří zde původně žili. Po loňské premiéře se z této netypické akce stává jihočeská tradice. Polní den uspořádaly společnosti SEED SERVICE, Zemědělský výzkum, spol. s r.o., Troubsko a Vysoké učení technické v Brně, které se společně podílejí na projektu Termická asanace osiv jako ochrana před houbovými patogeny a škůdci.
Škoda jen, že si do Jestřebic nenašlo cestu více zemědělců, pro něž pořadatelé připravili téměř šedesátku demonstračních odrůdových pokusů více než dvaceti ozimých a jarních plodin včetně nektarodárných a pícních směsí, především z nabídky společností SEED SERVICE a Selgen. Až na pár výjimek byla všechna políčka v ekologickém režimu.
Alternativy v ochraně plodin
„Projekt termická sanitace osiv se zabývá očišťováním semen od různých patogenů, zejména spor,“ řekl týdeníku Zemědělec Oldřich Zavřel ze společnosti SEED SERVICE. „Na toto zadání navazují pokusy za místní rozhlednou s různým stupněm ošetření, které by měly určit jeho nejlepší variantu. V Jestřebicích je založeno pět pokusů různého stupně ošetření lupiny úzkolisté a stejný počet ošetření u pšenice ozimé včetně kontrolní parcely, konkrétní výsledky budou vyhodnoceny až na závěr výzkumu. Získané poznatky budou cenné nejen pro zemědělce, ale i osiváře, krmiváře a potravináře. Je třeba si uvědomit, že kontaminované obiloviny přicházejí po sklizni do mlýnů a pak se dostávají i do potravin. A také do krmných směsí. I proto je důležité odstranit povrchovou kontaminaci obilnin i po jejich sklizni.“
Od páry po laser
Uvedený projekt potrvá ještě v příštím roce, zároveň se pracuje na výzkumu a výrobě sanitačního zařízení. Zkouší se předehřátá pára, což má v gesci Vysoké učení technické v Brně, fytopatologii se pak zabývá Zemědělský výzkum Troubsko. Termická sanitace osiv k eliminaci původní patogenní mikroflóry je pro ekologické zemědělce jednou z alternativ chemického moření osiva. V budoucnu by se mohlo ošetřovat osivo vysokou teplotou nebo dokonce i plamenem. Kromě termo sanitace se zkouší i laserové ošetření osiva jako určitá možnost stimulace rychlejšího klíčení v kombinaci s biologickou ochranou. V době přehnané ekologizace a zakazování účinných látek a přípravků by mohly být uvedené metody zajímavou alternativou v ochraně plodin.
Velice pestrá přehlídka
„Dnes můžete během komentované prohlídky posoudit demonstrační pokusy širokého sortimentu odrůd různých plodin, neboť houbové patogeny ohrožují prakticky všechny plodiny,“ zdůraznil přítomným Oldřich Zavřel. „Ani jeden z demonstračních pokusů nebyl fungicidně ošetřen, houbovým chorobám jsme nechali volnou cestu, abychom věděli, jak se jednotlivé rostliny chovají v neošetřených variantách. Sami můžete posoudit, jak se s tímto patogenem jednotlivé plodiny a odrůdy, zejména luskoviny, vyrovnávají. Pouze pár políček bylo ošetřeno herbicidy a insekticidy.“*
Tento web používá soubory cookie, abychom vám mohli poskytnout tu nejlepší možnou uživatelskou zkušenost. Informace o souborech cookie se ukládají ve vašem prohlížeči a plní funkce, jako je rozpoznání vás, když se vrátíte na naši webovou stránku, a pomáhají našemu týmu pochopit, které části webu jsou pro vás nejzajímavější a nejužitečnější.
Nezbytně nutné soubory cookies
Nezbytně nutný soubor cookie by měl být vždy povolen, abychom mohli uložit vaše preference nastavení souborů cookie.
Pokud tento soubor cookie zakážete, nebudeme moci uložit vaše preference. To znamená, že při každé návštěvě těchto webových stránek budete muset soubory cookies znovu povolit nebo zakázat.
Analytické soubory cookie
Tyto soubory cookie nám umožňují počítat návštěvy a provoz, abychom měli přehled o tom, které stránky jsou nejoblíbenější a jak se na našem webu návštěvníci pohybují. Veškeré informace, které tyto soubory cookie shromažďují, jsou agregované, a tedy anonymní.
Povolte prosím nejprve nezbytně nutné soubory cookies, abychom mohli uložit vaše preference!