03.09.2014 | 11:09
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Jihočeský den kukuřice posedmé

Letošní Jihočeský den kukuřice, který se 2. září uskutečnil v Břilicích nedaleko Třeboně, provázelo oblačné počasí. Předešlou noc na celém území pršelo a ani úterní ráno výraznou změnu nevěštilo. Pořadatelé - OSEVA Bzenec, K + K Břilice – Gigant, ZZN Pelhřimov, Lovochemie, Kvarto a Osiva Boršov - se obávali, že velká oblačnost s místními přeháňkami zemědělce odradí. Nestalo se tak, tuto tradiční akci si nenechalo ujít na 200 pěstitelů kukuřice. A nelitovali. Po komentované prohlídce poloprovozních pokusů 36 hybridů na ně čekala ve velkém polním stanu neformální debata s dobrým občerstvením po celý den včetně moravského burčáku.

Účastníci si mohli prohlédnout vesměs nádherné porosty osvědčených i nových hybridů kukuřice, od nejranějších s FAO 130 (Pyroxenia) až po pozdní s FAO 360 (Cegura). Jedenáct z nich bylo označeno známkou TOP siláž, neboť vykazují stravitelnost zbytků rostliny nad 55 %. Dominovalo především české šlechtění „made in“ CEZEA Čejč, které doplnilo deset zahraničních odrůd, zejména slovenských.

V Břilicích byly k vidění nádherné porosty řady osvědčených odrůd, ale i novinek. K těm prvním patří určitě hybridy Cekob FAO 210, Cebir FAO 240 a Cemata FAO 240, které dokážou konkurovat zahraničním hybridům jak výnosem, tak i stravitelností, do druhé skupiny patřily odrůdy Cedrak FAO 170 a Cegrand FAO 280. „S přílivem nových odrůd můžeme českým zemědělcům nabídnout kvalitní materiály, které splňují jak kvalitativní, tak i kvantitativní parametry včetně vhodnosti pro bioplynové stanice,“ řekl přítomným ředitel společnosti OSEVA Bzenec Ing. Ladislav Kulas. „I ze zdejších poloprovozních pokusů je vidět, že české hybridy jsou minimálně srovnatelné se zahraničními a novinky, s kterými CEZEA přichází, jsou v mnohých směrech lepší. Což nám potvrzuje nejen řada ohlasů z celé České republiky, ale i ze 16 evropských zemí, kam naše hybridy vyvážíme. České odrůdy kukuřice získávají i ve světě čím dál silnější pozici.“*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down