Moderní zemědělství čelí stále novým výzvám, ať už jde o klimatické změny, půdoochranné technologie nebo potřebu maximálního využití půdy. V reakci na tyto výzvy vznikl inovativní multifunkční systém produkce zelené hmoty, který využívá hybridní ozimý ječmen Hyvido®, sklízený na zeleno. Maximálně tak využívá potenciál vysoké vitality a flexibility hybridního ozimého ječmene Hyvido.
Tento přístup nabízí zemědělcům flexibilitu a možnost dvojího využití – buď pro produkci siláže s následným výsevem kukuřice, nebo pro produkci siláže a ječmene na zrno po regeneraci porostu. Systém nejen zvyšuje efektivitu využití půdy, ale také pomáhá řešit problémy s nedostatkem siláže v slabších letech a usnadňuje dodržování půdoochranných předpisů. Představuje tak významný krok vpřed v adaptaci zemědělských postupů na měnící se podmínky a požadavky moderního zemědělství.
Dva koncepty využití
1) Sklizeň ječmene Hyvido na zeleno s následným výsevem kukuřice
Koncept sklizně hybridního ječmene Hyvido na zeleno v kombinaci s kukuřicí nabízí flexibilní řešení produkce zelené hmoty. Hybridní ječmen má oproti jiným obilninám kratší vegetační dobu a vyšší kvalitu silážní hmoty. Lze ho kosit o 10–14 dní dříve při sklizni v mléčné zralosti, nebo 2–4 dny dříve při sklizni před vymetáním. Optimální doba sklizně z hlediska stravitelnosti a obsahu dusíkatých látek nastává těsně před fází metání. V tomto období má ječmenná siláž Hyvido krmivářské vlastnosti blížící se „polobílkovinnému” krmivu.
• Umožňuje dřívější výsev kukuřice (o 10–14 dní)
• Vyšší kvalita silážní hmoty oproti žitu (nižší obsah hrubé vlákniny a ligninu)
• Pomáhá plnit půdoochranné předpisy
• Zajišťuje dostatek hmoty i v suchých letech
2) Sklizeň ječmene na zeleno s následnou regenerací porostu – aneb jeden porost se dvěma sklizněmi!
Ječmen je v této fázi již dobře zakořeněný a má schopnost po posekání znovu obrůst. To vše díky velmi vysoké vitalitě hybridního ječmene Hyvido. Výsledné regenerované porosty dosahují výšky přibližně 50 až 60 centimetrů a vyznačují se kratšími klasy.
Sklizeň tohoto porostu obvykle probíhá do konce července. To poskytuje dostatečný časový prostor pro následný výsev řepky a současně ještě máme zdroj kvalitní ječmenné slámy bez jakýchkoliv komplikací. Finální výnos zrna regenerovaného porostu sklizeného ve fázi před metáním se pohybuje na úrovni Slovenské a České republiky na úrovni 3 t/ha.
Včasná sklizeň na zeleno přináší sice nižší, ale kvalitnější úrodu siláže. Zároveň tato strategie podporuje vyšší úrodu zrna po regeneraci porostu. Načasování sklizně je klíčovým faktorem, který ovlivňuje rovnováhu mezi kvalitou siláže a množstvím zrna, jak znázorňuje graf níže.
Díky své přizpůsobivosti umožňuje hybridní ozimý ječmen Hyvido každému zemědělci optimalizovat sklizeň podle vlastních potřeb a preferencí. Ječmen Hyvido nabízí pěstitelům jedinečnou flexibilitu sklizně. I díky této skutečnosti si hybridní ječmen Hyvido zaslouží dovětek: Ten nejsilnější ječmen.j
RNDr. Ondřej Skala,
Syngenta Czech s. r. o.
Foto archiv firmy
*
Foto 1 – 16. 6. 2024 – Zregenerovaný porost po sklizni na zeleno. Doba regenerace zhruba pět týdnů!Foto 2 – Stejný den sklizně na zeleno, rozdílná následná regenerační schopnost žita a ozimého ječmene Hyvido (odrůda SY Maliboo) pro potenciální sklizeň na zrnoNačasování sklizně je klíčovým faktorem
Tento web používá soubory cookie, abychom vám mohli poskytnout tu nejlepší možnou uživatelskou zkušenost. Informace o souborech cookie se ukládají ve vašem prohlížeči a plní funkce, jako je rozpoznání vás, když se vrátíte na naši webovou stránku, a pomáhají našemu týmu pochopit, které části webu jsou pro vás nejzajímavější a nejužitečnější.
Nezbytně nutné soubory cookies
Nezbytně nutný soubor cookie by měl být vždy povolen, abychom mohli uložit vaše preference nastavení souborů cookie.
Pokud tento soubor cookie zakážete, nebudeme moci uložit vaše preference. To znamená, že při každé návštěvě těchto webových stránek budete muset soubory cookies znovu povolit nebo zakázat.
Analytické soubory cookie
Tyto soubory cookie nám umožňují počítat návštěvy a provoz, abychom měli přehled o tom, které stránky jsou nejoblíbenější a jak se na našem webu návštěvníci pohybují. Veškeré informace, které tyto soubory cookie shromažďují, jsou agregované, a tedy anonymní.
Povolte prosím nejprve nezbytně nutné soubory cookies, abychom mohli uložit vaše preference!