10.01.2019 | 08:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Jaký byl zelinářský rok 2018

Zelenina se v roce 2018 pěstovala na 10 810 hektarech. Mezi nejvýznamnější pěstované druhy patří cibule 1670 ha, hrách zahradní 1585 ha hlávkové zelí 881 ha, různé druhy dýní a tykví 760 ha, mrkev 763 ha a saláty 641 ha. Ve sklenících a fóliovnících se zelenina pěstovala na ploše 70,2 ha. Oproti loňskému roku přibylo 5,2 ha skleníků.

V současné době prodají pěstitelé 76 % své produkce obchodním řetězcům, 9 % je prodáno velkoobchodům, 10 % je dodáno zpracovatelským závodům (konzervárny, mrazírny, zelárny a sušárny) a 5 % je prodáno zákazníkům přímo ze dvora, na farmářských tržištích, dovezeno přímo do hotelů, restaurací a zoologických zahrad. Někteří farmáři připravují pro své zákazníky tzv. zeleninové bedýnky s různými druhy právě sklízené zeleniny, které doplní o recept, aby zákazník věděl, jak má zeleninu v kuchyni zužitkovat.

Výnosy byly v letošním roce výrazně snížené, zejména kvůli mezerovitým porostům a menším kalibrům výpěstků. Vzhledem k tomu, že sucho bylo v celé Evropě, snížené výnosy částečně kompenzovaly vyšší výkupní ceny. Zelenina pro dlouhodobé skladování byla sklizena při vyšší teplotě, což přispěje k vyššímu rozvoji skládkových chorob. Extrémní teploty se u některých druhů projevily až ve skladech. Například zapařené cibule se začaly probouzet, takže bude nutné některé partie předčasně vyskladnit.

Horko bylo nepříjemné i pro pracovníky na polích, kteří mohli pracovat pouze brzy ráno a pozdě odpoledne (přes poledne bylo nesnesitelné horko). Podobné extrémní podmínky panovaly v převážné části Evropy. Popisované podmínky byly optimální pro plodovou zeleninu. Díky takovémuto extrémnímu počasí i velkému suchu ve většině zemí Evropy, byla celková nabídka zeleniny nižší, což se příznivě projevilo na vyšších farmářských cenách. Tuto situaci ale začaly zneužívat obchodní řetězce, které například petržel prodávaly až s 300 % marží. Letošní rok opět potvrdil, že pěstitelské oblasti s vybudovanými závlahovými sítěmi a dostatečnými zdroji závlahové vody mají velkou výhodu a pěstování zeleniny bez závlah při opakujícím se extrémním suchu pravděpodobně nebude v budoucnu možné.

 

Ing. Radovan Tůma

Zelinářská unie Čech a Moravy

 

Více si můžete přečíst ve Farmáři č. 1/2019.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down