27.01.2023 | 01:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Jak používat fungicidy

O aplikaci a možnostech využití fungicidů se hovořilo na sérii seminářů společnosti BASF počátkem roku.

Zástupce společnosti BASF Marek Šmika informoval o přípravku Belanty, který pěstitelé znají jako účinný fungicid do brambor, kukuřice, cukrovky, vinné révy i speciálních plodin. „Nyní je Belanty s účinnou látkou Revysol registrován i pro použití do řepky,“ sdělil Šmika. Jak dodal, Belanty obsahuje speciální formulaci SC+, jeho velkou výhodou je možnost aplikace již při teplotě 5 stupňů Celsia a velmi dobrá účinnost na fómovou hnilobu, cylindrosporiózu a verticiliové vadnutí,“ komentoval přednášející.

Podle jeho slov by se mělo Belanty v řepce použít ihned po obnovení jarní vegetace na porosty napadené škůdci, například larvami dřepčíka olejkového a polotrpasličí odrůdy . Je možné jej aplikovat s jinými přípravky, například hnojivy (kromě DAM), nebo insekticidy a stačí jej smíchat s malým množstvím vody (100 až 200 litrů na hektar). Dá se použít před deštěm, je do 30 minut po aplikaci odolný vůči smyvu.

Nový fungicid do cukrové řepy představil zástupce společnosti BASF Václav Nedvěd. Podle jeho slov pěstování této plodiny dokáže podniku zajistit vysoké zisky, ale vyžaduje intenzivní ochranu. „Cukrovku ohrožují především listové choroby, jako je cerkospora, zároveň klesá účinnost běžných fungicidů, a navíc je jejich výběr omezený. Nesmíme pominout ani dopad klimatických změn, jako například sucho nebo na druhou stranu častější přívalové srážky, a tím i složitější plánování termínů aplikace těchto přípravků. Navíc se setkáváme s rostoucí rezistencí cerkospory k azolovým přípravkům, což znamená, že mnoho fungicidů již není tak účinných jako v minulosti,“ shrnul Václav Nedvěd.

V této souvislosti pěstitelům doporučil přípravek s kombinací karboxamidu a azolu (Xemium + Revysol), který je registrován do cukrové řepy jako produkt potlačující cerkosporiózu, padlí řepné, rez řepnou a ramulárii. Jeho výhodou je kromě silného účinku na jmenované patogeny také nezávislost na průběhu počasí a výrazný green efekt. „Pěstitel tak může počítat s vysokým výnosem i cukernatostí,“ konstatoval Nedvěd.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down