Hroznové víno obsahuje nejenom spoustu šťávy pro výrobu oblíbeného alkoholického nápoje, jehož umírněnou konzumaci již podpořila řada studií. V jeho slupkách se nachází řada zdraví prospěšných látek, k nimž patří například oligosacharidy, polyfenoly či flavonoly, které by podle vědců mohly významně přispět ke zlepšení našeho zdraví. Díky tomu by se i z odpadu po lisování mohla stát ceněná surovina.
Matoliny – zbytky po vylisování šťávy z hroznů v průběhu procesu výroby vína – jsou považovány za odpad, v lepším případě vedlejší produkt s ne zrovna efektivní možností využití, ale to se možná brzy změní, protože vědci prověřují možnosti dalšího využití.
Kalifornie produkuje každý rok téměř 4 miliony tun prvotřídního vína, jenže společně s ním také tisíce tun „odpadu“ – slupek z bobulí, semen, stonků a vylisované dužiny, tedy tzv. matolin, jež se někdy využívají jako surovina pro výrobu pálenky, tzv. vínovice, hnojivo či po vysušení jako palivo. Někdo už se možná setkal s olejem, jenž se lisuje ze semínek. Ale to je asi tak vše. V zájmu udržitelnosti zemědělské produkce, kam patří i pěstování vinné révy (Vitis vinifera), se hledají možnosti, jak maximalizovat efektivitu produkce a případně objevit i nějaké ty zdravotní benefity. A právě na obsah zdraví prospěšných látek v matolinách se zaměřili například vědci z University of California (UC) v Davisu, ale i potravináři z Cornell University, kteří na základě výsledků svých studii poukázali na to, že i takový vinařský odpad může představovat dosud neodhalený nutriční poklad.
Pro zdravá střeva
Vědci z UC v Davisu analyzovali molekulární složení tohoto „vinařského odpadu“ z odrůdy chardonnay, které získali z Jackson Family Wines and Sonomaceuticals, což je společnost zabývající se hledáním nových způsobů využití odpadů, které vznikají při pěstování a zpracování hroznů. Výlisky tvoří asi třicet procent původního materiálu hroznů, přičemž velká část této hmoty končí v kompostárnách. Při svém výzkumu našli vědci ve výliscích z odrůdy chardonnay velké množství zdraví prospěšných sloučenin a také molekul cukru, kterým se říká oligosacharidy, jež se nacházejí v mnoha rostlinných pletivech a živočišných tkáních, ale též v mateřském mléce, a byl u nich odhalen značný potenciál při podpoře zdraví střev. Vědci z UC Davis byli mezi prvními, kteří dekódovali tajemství oligosacharidů v mateřském mléce. Tyto oligosacharidy nepůsobí jako přímý zdroj při výživě dítěte, ale pomáhají střevním bakteriím vytvářet imunitu. Tento objev pomohl vědcům z laboratoře profesorky Daniely Barile při práci na nových metodách a produktech ke zlepšení lidského zdraví.*
Tento web používá soubory cookie, abychom vám mohli poskytnout tu nejlepší možnou uživatelskou zkušenost. Informace o souborech cookie se ukládají ve vašem prohlížeči a plní funkce, jako je rozpoznání vás, když se vrátíte na naši webovou stránku, a pomáhají našemu týmu pochopit, které části webu jsou pro vás nejzajímavější a nejužitečnější.
Nezbytně nutné soubory cookies
Nezbytně nutný soubor cookie by měl být vždy povolen, abychom mohli uložit vaše preference nastavení souborů cookie.
Pokud tento soubor cookie zakážete, nebudeme moci uložit vaše preference. To znamená, že při každé návštěvě těchto webových stránek budete muset soubory cookies znovu povolit nebo zakázat.
Analytické soubory cookie
Tyto soubory cookie nám umožňují počítat návštěvy a provoz, abychom měli přehled o tom, které stránky jsou nejoblíbenější a jak se na našem webu návštěvníci pohybují. Veškeré informace, které tyto soubory cookie shromažďují, jsou agregované, a tedy anonymní.
Povolte prosím nejprve nezbytně nutné soubory cookies, abychom mohli uložit vaše preference!