Kukuřice patří mezi tradiční polní plodiny s relativně větší výměrou sklízené plochy. Proto bychom neměli podceňovat správnou výživu této plodiny. Nesmíme však zapomenout, že při hnojení kukuřice je důležité respektovat možnost aplikace hnojiv, na které kukuřice reaguje velmi citlivě. V neposlední řadě bychom měli přizpůsobit systém hnojení současným podmínkám v souvislosti se změnou klimatu.
Z pohledu výživy, a tím i potřeby hnojení, se kukuřice vyznačuje některými zvláštnostmi, které je nutné respektovat, chceme-li dosáhnout uspokojivého výnosu a kvality sklizně.
Čtyři kroky k vysoké úrodě
1) Kritické období růstu i příjmu živin je na počátku vegetace, kdy je kukuřice citlivá k nižším teplotám a má malou konkurenční schopnost. Vzhledem k tomu, že nemá ještě dostatek kořenů (dobré prokořenění půdy), má i omezenou příjmovou kapacitu kořenů pro živiny.
2) Pomalý počáteční růst a příjem živin – při výšce porostu 40–50 cm lze počítat s odběrem pouze zhruba 35 kg N, 4 kg P, 40 kg K a 3 kg Mg na ha.
3) Jakmile rostliny vytvoří dostatečný kořenový systém, osvojují si živiny z půdy již poměrně dobře. Vysoká potřeba živin nastává v průběhu intenzivního růstu nadzemních částí rostlin (prodlužovacího růstu), tj. v posledních letech především během června, a vrcholí většinou v poslední dekádě července. Během 35 až 45 dnů (asi 10–15 dnů před objevením laty a 25–30 dní po objevení laty) přijme kukuřice 70–75 % všech živin (viz tabulka). V červnu a červenci však často způsobuje průběh počasí horší dostupnost některých živin z půdy.
4) Kukuřice, vzhledem k její delší vegetaci, dobře využívá živiny, které se postupně uvolní v půdě, především z organických lehčeji rozložitelných sloučenin při jejich mineralizaci. V porovnání s ostatními obilninami je však přímý vliv hnojení na výnosové prvky kukuřice nižší.
Průměrná potřeba živin (kg/ha) u silážní a zrnové kukuřice
N
P
K
Ca
Mg
S
Siláž (40 t/ha)
160
40
160
40
20
30
Zrno (8 t/ha)
200
40
180
48
40
30
Ing. Jindřich Černý, Ph.D., prof. Ing. Jiří Balík, CSc., dr. h. c., Ing. Ondřej Sedlář, Ph.D., doc. Ing. Martin Kulhánek, Ph.D.
Ing. et Ing. Simona Procházková,
Katedra agroenvironmentální chemie a výživy rostlin,FAPPZ, ČZU v Praze
Celý článek najdete v časopisu Farmář č. 12/2024.*
Úvodní foto: Postupující nedostatek dusíku (žloutnutí a nekrotizace starších listů ve tvaru V), silnější projev na starších listech Foto Jindřich Černý
Tento web používá soubory cookie, abychom vám mohli poskytnout tu nejlepší možnou uživatelskou zkušenost. Informace o souborech cookie se ukládají ve vašem prohlížeči a plní funkce, jako je rozpoznání vás, když se vrátíte na naši webovou stránku, a pomáhají našemu týmu pochopit, které části webu jsou pro vás nejzajímavější a nejužitečnější.
Nezbytně nutné soubory cookies
Nezbytně nutný soubor cookie by měl být vždy povolen, abychom mohli uložit vaše preference nastavení souborů cookie.
Pokud tento soubor cookie zakážete, nebudeme moci uložit vaše preference. To znamená, že při každé návštěvě těchto webových stránek budete muset soubory cookies znovu povolit nebo zakázat.
Analytické soubory cookie
Tyto soubory cookie nám umožňují počítat návštěvy a provoz, abychom měli přehled o tom, které stránky jsou nejoblíbenější a jak se na našem webu návštěvníci pohybují. Veškeré informace, které tyto soubory cookie shromažďují, jsou agregované, a tedy anonymní.
Povolte prosím nejprve nezbytně nutné soubory cookies, abychom mohli uložit vaše preference!