Ač letošní rok zemědělcům příliš nepřál, cukrovarníci jsou zatím s průběhem řepné kampaně spokojení. Sklizená cukrová řepa má nezvykle vysokou cukernatost. Díky tomu, že je cukrovka hlubokokořenící rostlina, nedotkla se jí letošní sucha tak jako jiných plodin.
Výnos bude pravděpodobně nižší než v předchozích letech, avšak nijak extrémně. Cukrovarníci předpokládají výnos asi 39 t z hektaru. To jsme se jiné dozvěděli od doc. Josefa Zahradníčka z Výzkumného ústavu cukrovarnického. Výzkumný ústav cukrovarnický je dceřinnou společností akciové společnosti Cukrspol, která provozuje cukrovar v Praze-Modřanech.
Jak nám doc. Zahradníček dále prozradil, v letošním roce dosahuje cukernatost řepy přes 18 % a na některých stanovištích dokonce přesáhla 20 %.
Například řepa, kterou doposud modřanský cukrovar zpracoval, měla cukernatost v průměru přes 18,8 %. Vzhledem k tomu, že modřanský cukrovar vyplácí za každou desetinu cukernatosti převyšující běžných 16 % 5 Kč za tunu, zvýšená cukernatost by pěstitelům mohla vynahradit nižší výnosy.
Tyto informace jsme se dozvěděli při naší návštěvě v cukrovaru v pátek 13. října, kdy řepná kampaň v Modřanech běžela již sedmým dnem. K tomuto datu zpracoval cukrovar již asi 13 000 tun řepy. Celkem modřanští cukrovarníci předpokládají zpracovat asi 75 000 tun cukrovky. Znamená, že řepný rajón modřanského cukrovaru je necelých 1900 ha. Veškerou řepu plánuje tento výrobce cukru zpracovat do 18. listopadu.