Brambory se v České republice pěstují aktuálně na ploše lehce převyšující 22 tisíc hektarů. Do České republiky se dovážejí jak konzum, tak sadba. Pěstování brambor vyžaduje pečlivou agrotechniku i vhodná ošetření, stěžejní je také přízeň počasí, především výskyt srážek v letních měsících. Jak hodnotí průběh loňské sezóny a také jakou sezónu předpokládá pro rok 2023, na to jsme se zeptali Ing. Ervína Hausvatera z Výzkumného ústavu bramborářského v Havlíčkově Brodě.
Jak vypadal rok 2022 z hlediska počasí? Přál bramborám?
Rok 2022 začal pro bramboráře slibně příznivým jarem a bujným vývojem porostů v první polovině vegetace. Letní přísušek však zhatil naděje na vysoké výnosy kvalitních hlíz. Problémy byly i v závěru vegetace a v období sklizně. To bylo dešťových srážek zase příliš. Nakonec však výsledek nebyl tak špatný, jak se jevil uprostřed suchého léta. Výsledky se ale velmi lišily podle lokalit a pěstovaných odrůd.
Můžete zhodnotit průběh výsadby a vegetace v loňské sezóně?
Určité zpoždění ve výsadbě oproti jiným rokům měli ranobramboráři, neboť začátek března byl velmi chladný. V bramborářské oblasti se naopak sázelo poměrně brzy za téměř ideálních podmínek a na přelomu dubna a května již byla většina porostů vysázena. Suchý květen nebyl pro brambory problémem, protože v této době klíčí, zakořeňují a vzcházejí a vodu a živiny čerpají z matečné hlízy. Porosty jsou za těchto podmínek také měně ohroženy vločkovitostí a bakteriálním černáním stonku. Od června do poloviny července byl již vláhy dostatek a porosty brambor se vyvíjely velmi intenzivně s bohatým nárůstem natě. Poté však nastoupilo období s nedostatkem srážek a přísušek přerušily až srážky od třetí srpnové dekády. Období sklizně bylo velmi deštivé, sklizňové práce se protáhly na celý říjen a v mnoha případech byla sklizeň velmi obtížná.
Jaký je vývoj výskytu chorob a škůdců za posledních deset let? Vyskytly se nové patogeny? Podařilo se nám některých zbavit?
V posledních deseti letech se spektrum patogenů významně nezměnilo a naštěstí se zatím neobjevil nový, s kterým by pěstitelé brambor museli bojovat. Došlo ale k určitým změnám v hospodářském významu některých škodlivých činitelů, což je podmíněno nejen klimatickými faktory, ale také třeba změnami v technologii pěstování nebo v sortimentu odrůd. Pokud se týká karanténních objektů, jakou jsou například bakteriální kroužkovitost bramboru a hnědá hniloba, tak ty se díky přísným rostlinolékařským opatřením daří eliminovat. Co se ale výrazně změnilo, jsou stále omezenější možnosti přímých zásahů proti chorobám a škůdcům v důsledku silné restrikce prostředků ochrany rostlin. Bezpochyby se to projeví v množství a kvalitě produkce, neboť za většinu z nich neexistuje adekvátní náhrada.
Tento web používá soubory cookie, abychom vám mohli poskytnout tu nejlepší možnou uživatelskou zkušenost. Informace o souborech cookie se ukládají ve vašem prohlížeči a plní funkce, jako je rozpoznání vás, když se vrátíte na naši webovou stránku, a pomáhají našemu týmu pochopit, které části webu jsou pro vás nejzajímavější a nejužitečnější.
Nezbytně nutné soubory cookies
Nezbytně nutný soubor cookie by měl být vždy povolen, abychom mohli uložit vaše preference nastavení souborů cookie.
Pokud tento soubor cookie zakážete, nebudeme moci uložit vaše preference. To znamená, že při každé návštěvě těchto webových stránek budete muset soubory cookies znovu povolit nebo zakázat.
Analytické soubory cookie
Tyto soubory cookie nám umožňují počítat návštěvy a provoz, abychom měli přehled o tom, které stránky jsou nejoblíbenější a jak se na našem webu návštěvníci pohybují. Veškeré informace, které tyto soubory cookie shromažďují, jsou agregované, a tedy anonymní.
Povolte prosím nejprve nezbytně nutné soubory cookies, abychom mohli uložit vaše preference!