Brambory se sice řadí mezi zeleninu a v mnoha zemích jsou základní potravinou, ale často se poukazuje na neblahý vliv jejich konzumace na zdraví. Ovšem už ne tak často se zmiňuje jejich možná zdravotní prospěšnost, pokud jsou vhodně (či nově) upraveny a konzumovány s mírou. Ostatně jako v případě mnoha jiných potravin.
Do Evropy se brambory dostaly z Ameriky v polovině 16. století a od té doby se dočkaly mnoha proměn. Z jídelních stolů bohatých se dostaly až k těm nejchudším a stejně tak se změnily způsoby jejich úpravy a podávání. S rostoucí oblibou stravování ve fast foodech, pro něž je typická pořádná porce smažených hranolků, či rozšířením výroby bramborových lupínků začala mizet dobrá pověst brambor, jako zdravé potraviny obsahující vlákninu, vitamíny a minerály. Jejich spojení s tukem, značným množstvím soli a často i dalšími kalorickými bombami (například v podobě tatarské omáčky, „smažáku“ či pořádné porce kuřecích křidýlek) nenechalo odborníky dlouho na pochybách ohledně toho, odkud se berou negativní dopady na zdraví konzumentů. Viníkem se staly brambory. Ale je tomu skutečně tak? Nejsou brambory jen „obětním beránkem“?
Zdravá potravina
Nejeden výzkum ukázal – mezi nimi i ten vědců z australské Edith Cowan University (ECU) – že brambory sice nedisponují stejnými výhodami jako spousta jiné zeleniny, ale také to, že zdravotní problémy, které se obvykle s bramborami spojují (například zvyšování rizika vzniku cukrovky 2. typu), mohou být ve skutečnosti způsobeny tím, jak se brambory připravují, v jakém množství a s čím je lidé konzumují.
Vzhledem k tomu, že v poslední době roste popularita diet s nízkým nebo žádným obsahem sacharidů, dostávají se brambory na okraj či zcela mimo zájem strávníků a pozornost je zaměřována k jiným druhům zeleniny. Ve skutečnosti může mít na vyřazování brambor z jídelníčku podíl i řada výzkumných zpráv, které již dříve naznačily, že brambory mohou mít škodlivý vliv na zdraví, třeba již zmiňované možné zvýšení pravděpodobnosti rozvoje diabetu 2. typu.
Tento web používá soubory cookie, abychom vám mohli poskytnout tu nejlepší možnou uživatelskou zkušenost. Informace o souborech cookie se ukládají ve vašem prohlížeči a plní funkce, jako je rozpoznání vás, když se vrátíte na naši webovou stránku, a pomáhají našemu týmu pochopit, které části webu jsou pro vás nejzajímavější a nejužitečnější.
Nezbytně nutné soubory cookies
Nezbytně nutný soubor cookie by měl být vždy povolen, abychom mohli uložit vaše preference nastavení souborů cookie.
Pokud tento soubor cookie zakážete, nebudeme moci uložit vaše preference. To znamená, že při každé návštěvě těchto webových stránek budete muset soubory cookies znovu povolit nebo zakázat.
Analytické soubory cookie
Tyto soubory cookie nám umožňují počítat návštěvy a provoz, abychom měli přehled o tom, které stránky jsou nejoblíbenější a jak se na našem webu návštěvníci pohybují. Veškeré informace, které tyto soubory cookie shromažďují, jsou agregované, a tedy anonymní.
Povolte prosím nejprve nezbytně nutné soubory cookies, abychom mohli uložit vaše preference!