22.07.2021 | 11:07
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Když výnos, tak jednoznačně Aganos

Letošní sezóna se svým průběhem výrazně odlišuje od těch minulých. Suchá a povětšinou teplotně nadprůměrná jara střídá jaro chladné a deštivé. Jak si v těchto podmínkách stojí odrůda řepky ozimé Aganos?

V letošním roce řepky nakvétaly skutečně extrémně pozdě. Napříč republikou došlo k výrazným rozdílům co do vývojové fáze řepky. V Polabí řepky k 20. květnu mnohde již dokvétaly, na Vysočině se teprve do kvetení pouštěly. Na všech lokalitách však patřil Aganos k těm nejraněji kvetoucím. Bylo to patrné nejen na počátku, ale i na konci kvetení.

Jak je tento náskok Aganos schopen využít i co do ranosti ve sklizni jsme nehodnotili pouze my, ale také SPZO. Aganos byl v registračním řízení zařazen do sortimentu středně raných odrůd. Právě výsledky SPZO uvedené ve Stanovisku k odrůdové skladbě řepky pro rok 2021/22 vypovídají na základě naměřené vlhkosti při sklizni, že Aganos je řazen k těm ranějším v tomto sortimentu. Mezi přednostmi je uváděn velmi vysoký výnos, který Aganos prokázal aktuálním vítězstvím v rámci tříletého testování v Seznamu doporučených odrůd. Mimo to má velmi vysoko hodnocenou nepoléhavost, která je podpořena středně vysokým vzrůstem. Pohybuje se dle našich měření kolem 150 cm. Velmi vysoký výnos je podpořen vysokou HTS, která je u Aganosu velmi důležitým výnosotvorným prvkem. Rovněž v pokusech SDO byl Aganos co do HTS mezi testovanými hybridními odrůdami vítěz. Jistě také potěší, že v rámci SPZO hodnocení v kolonce výrazných rizik je uvedeno sdělení, že výrazná nemá.

Co by mohlo přispět k úspěšné sklizni Aganosu v letošním roce? Může tím být také zvýšena nepukavost šešulí, protože když se dívám z okna, téměř denně padají kroupy. Doufejme, že toto nevyrovnané období v počasí je u konce a nebude potřeba této schopnosti Aganosu využít.*

RNDr. Ondřej Skala,

Syngenta CZ

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down