11.03.2021 | 07:03
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Hodnocení odrůd pomocí degustace

Na začátku letošního února se uskutečnil v pořadí již 52. ročník degustace jablek ve Výzkumném a šlechtitelský ústavu ovocnářském Holovousy, s. r. o. Celkem se tak hodnotilo hned několik znaků u celkem 36 vzorků. Degustace slouží k porovnání nově vyšlechtěných odrůd s moderními materiály i tradičními odrůdami jabloní.

Výzkumný a šlechtitelský ústav ovocnářský Holovousy, s. r. o., (VŠOÚ Holovousy) pravidelně pořádá degustaci jablek. Nejinak tomu bylo i v letošním roce. S ohledem na epidemiologickou situaci v celé ČR uvažovali pořadatelé o zrušení této tradiční akce. Jablka se tímto způsobem v Holovousích zkouší pravidelně na začátku roku a potom v menší míře na konci května. Začátek roku je optimálním termínem pro raně zimní odrůdy a zároveň i pro sortiment, který je určený pro dlouhodobější skladování. „Nakonec jsme se rozhodli degustaci uspořádat, i když počet účastníků byl omezený a hodnotitelé byli tentokráte jen z řad našich zaměstnanců,“ popisoval Prof. Dr. Ing. Boris Krška z VŠOÚ Holovousy. Podle něj degustace pomáhá mimo jiné při práci šlechtitelů. Poskytuje jim totiž srovnání výsledků nových materiálů s odrůdami, které již jsou na trhu zavedené a oblíbené.

 

Devítibodová stupnice

Metodický postup hodnocení jednotlivých vzorků byl stejný jako v předešlých ročnících. Jednotlivé vlastnosti byly hodnoceny na devítibodové stupnici, kdy hodnota 9 představovala nejlepší, případně nejvyšší úroveň daného znaku. Výjimkou v hodnocení je kyselost plodů. V tom případě hodnota 9 značí nejsladší chuť a hodnota 1 nejkyselejší. Konečné výsledky, které jsou uvedeny v tabulce, byly podkladem pro určení konečného pořadí jednotlivých odrůd. Celkové hodnocení každého vzorku bylo získáno součtem dosažených bodů při posuzování vůně, charakteru slupky, konzistence, šťavnatosti dužniny, vzhledu plodů a dvojnásobku dosažených bodů za hodnocení celkové chuti. V tabulce jsou dále uvedeny průměrné bodové hodnoty posuzovaných charakteristik a pořadí ve srovnání s ostatními vzorky.

 

Nejvyšší příčky

Popisované degustace se zúčastnilo celkem sedmnáct hodnotitelů. Jablka pocházela z novošlechtění ústavu a dalších šlechtitelských pracovišť, z genofondových ploch a provozních výsadeb.

O první a druhé místo se dělí odrůdy Andera a novošlechtění s označením HL 353/04. V obou případech se jedná o práci šlechtitelů VŠOÚ Holovousy. Odrůda Andera byla vyšlechtěna křížením odrůd Melrose a Rubín. Do registru odrůd byla zapsána v roce 2015. Celkově nejlepšího výsledku z hodnoceného sortimentu dosáhla Andera v konzistenci dužniny, druhé místo jí patřilo podle vzhledu plodu, čtvrté místo za vůni i celkovou chuť, páté podle charakteru slupky. Šťavnatost dužiny byla hodnocena jako dvanáctá nejlepší.

Novošlechtění HL 353/04 bylo ještě lépe hodnoceno v parametru celková chuť, kde obsadilo druhé místo. Třetí příčka mu patřila podle šťavnatosti dužniny, pátá podle vzhledu a vůně plodu. Konzistenci dužniny u HL 353/04 zařadili hodnotitelé na osmé místo a charakter slupky na deváté.

Třetí příčku v konečném součtu obsadila odrůda Sissi. Ta hodnotitele zaujala vůbec nejvíce podle vůně plodu. Čtvrté místo získala za konzistenci dužniny. Sedmé místo má za charakter slupky i celkovou chuť. Šťavnatost dužniny byla hodnocena jako desátá nejlepší a jedenácté místo dostala Sissi za vzhled plodu.

Společně čtvrtou a pátou příčku obsadily Briliant a King Jonagold. Odrůda Briliant byla vůbec nejlepší v hodnocení celkové chuti. Druhá nejlepší pak byla podle vůně plodu. Třinácté místo získala odrůda za konzistenci dužniny, šestnácté za vzhled plodu a dvacáté třetí za charakter slupky.

Odrůda King Jonagold dosáhla nejlepšího umístění v parametru konzistence dužniny. V celkovém hodnocení to stačilo na třetí místo. Šestou příčku získala za vůni plodu a šťavnatost dužniny. Desáté místo obsadila díky svému vzhledu. Přeci jen hůře hodnotili posuzovatelé charakter slupky. Jonagold King obsadil v hodnocení tohoto znaku předposlední 35. příčku.

 

Podrobnější výsledky degustace najdete v některém z příštích čísel týdeníku Zemědělec. 

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down