25.02.2021 | 07:02
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Ucelený systém pro ochranu před škůdci

Jednou z novinek letošního roku v ochraně rostlin je insekticidní systém D-ACT od společnosti Bayer. Přednostně je určen pro komplexní ochranu porostů ozimé řepky proti hmyzím škůdcům. Své uplatnění ale nachází i v dalších plodinách, jako jsou například mák nebo obilniny. D-ACT byl představen v rámci lednové online konference Bayer ExpertForum.

Vinou aktuální epidemiologické situace proběhl patnáctý ročník konference Bayer ExpertForum online formou na TV Zemědělec. Jeden z příspěvků se podrobněji věnoval insekticidnímu systému s označením D-ACT, který společnost Bayer představuje jako novinku pro rok 2021. Zemědělci tak dostávají možnost využít komplexní insekticidní systém ochrany řepky a máku proti významným škůdcům. Široký rozsah registrace umožňuje flexibilitu použití. Jednotlivé složky systému mohou pěstitelé využít i v dalších plodinách.

Systém D-ACT tvoří dva insekticidy, konkrétně to jsou přípravky Decis® Forte a Yoroi®. Jak uvedl Mgr. Zdeněk Vošlajer ze společnosti Bayer, v obou případech to jsou insekticidy s jednou účinnou látkou.

Insekticid Decis® Forte obsahuje účinnou látku deltamethrin, konkrétně 100 g této sloučeniny v jednom litru přípravku. Jedná se o novou emulzní formulaci (EC), která lépe účinkuje proti hmyzím škůdcům. Přípravek patří do skupiny pyretroidů. To znamená, že působí kontaktně a rychle hubí zasaženy hmyz.

Druhou složkou insekticidního systému D-ACT je insekticid Yoroi®. Obsahuje účinnou látku acetamiprid (200 g/kg). Tento neonikotinoid působí na savé a žravé škůdce. Jedná se o ve vodě rozpustný prášek, jehož dávka se pohybuje od 0,06 do 0,18 kg/ha.

Insekticidní systém D-ACT lze využít především ke komplexní ochraně řepky. Konkrétně přípravek Yoroi® lze do porostů aplikovat celkem třikrát. Během vegetace je možné ošetřovat proti stonkovým škůdcům – krytonosec řepkový a čtyřzubý. Druhá aplikace je zaměřena před květem řepky na blýskáčka řepkového a třetí aplikace cílí na šešulové škůdce, tedy krytonosce šešulového a bejlomorku kapustovou. Přípravek Decis® Forte je registrován pro celkem dvě požití. Účinkuje na podzimní škůdce, kteří ohrožují mladé rostliny ozimé řepky. V těchto fázích růstu to jsou dřepčíci a také mšice, které mnohdy přenášejí virózy. V jarní části vegetace slouží Decis® Forte k potlačení krytonosce řepkového, případně v pozdější fázi blýskáčka řepkového. Ideální termín pro použití systému D-ACT je tedy hned první aplikace proti stonkovým krytonoscům.

Společnost Bayer doporučuje insekticídní systém D-ACT také do máku setého. „Zde se nabízí využití tank-mixu obou přípravků a jejich aplikace v období háčkování až objevení poupat. Kombinace Decisu Forte a přípravku Yoroi je účinná na krytonosce makovicového a bejlomorku makovou,“ popisoval Mgr. Vošlajer. V tomto případě je dávka 0,15 kg/ha u insekticidu Yoroi a Decis Forte se aplikuje v dávce 75 ml/ha.

Část insekticidního systému je možné použít i při ochraně obilnin. Registrace umožňuje tuto skupinu plodin ošetřovat přípravkem Decis® Forte. „Decis Forte lze proti savým škůdcům, především mšicím, použít celoročně, případně lze chránit obilniny proti pestřici pšeničné,“ doplnil zástupce společnosti Bayer.*

 

Více si můžete přečíst v Zemědělci č.7/2021.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down