Přibližně polovina moravských a českých pěstitelů vinné révy produkuje hrozny v režimu integrované produkce. Část vinohradů ale patří do plochy, kde jsou uplatňovány zásady ekologického zemědělství. Navazuje pak výroba vína s předponou bio, která výrazně omezuje používání nepůvodních chemických látek ale třeba také cukru k doslazování.
Biovíno je jen jedním z mnoha potravin, které se už na našem trhu nabízejí. Zájem o bioprodukci dlouhodobě roste. Podobný trend zaznamenáváme i v případě farem zaměřených na ekologické zemědělství. Právě vinné hrozny produkované v režimu ekologického zemědělství a výroba biovína probíhá v České republice již několik let. Rok od roku je stále významnější složkou produkce zavedených moravských a českých vinařství. Biovíno není jen nějakým doplňkem vezoucím se módní vlně zdravé výživy a ekologického chování, ale je konkurenceschopným a kvalitním vínem, o čemž svědčí i jeho úspěchy na soutěžích.
Réva vinná patří k rostlinám, které jsou poměrně náchylné na choroby a škůdce, takže po vynechání chemických přípravků na ochranu rostlin nastupuje hledání alternativ, které jsou v souladu se zásadami ekologického zemědělství. V rámci tohoto procesu vznikaly nové odolnější odrůdy, začaly se využívat přirození nepřátele a lapači škůdců, plevelné rostliny se potlačují mechanicky apod. Produkce hroznů v režimu ekologického zemědělství a výroba bioproduktu – vína s sebou nese také změnu myšlení. Péče o vinice v režimu ekologického zemědělství, tedy absence velké skupiny přípravků na ochranu rostlin pomáhá také vytvořit z vinohradu pestrý ekosystém poskytující životní prostor většímu počtu druhů.