08.06.2018 | 06:06
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Zdravé a výnosné odrůdy řepky

V současné době je řepka považována za jednu z hospodářsky nejvýznamnějších plodin našeho zemědělství. Mnoha pěstitelům této plodiny nastaly v posledních letech starosti s nástupem virových chorob, jejichž hlavním přenašečem jsou mšice, zejména pak mšice broskvoňová.

Ekonomicky výhodným i účinným způsobem, jak předejít napadení rostlin virovými chorobami, je pěstování odrůd rezistentních k virózám. Na českém trhu se objevuje špičková novinka Anniston s geneticky podmíněnou rezistencí k TuYV.

Anniston

Anniston je středně raná hybridní odrůda, která byla na konci roku 2017 registrována v ČR. V SDO si mezi nově registrovanými odrůdami vysloužila první místo ve výnosu semen (123,  resp. 122 %). Rostliny jsou vyšší, avšak odolné k poléhání před sklizní a mrazuvzdorné. Hybrid se vyznačuje na podzim poměrně rychlým vývojem nadzemní části i kořenů, na jaře brzy nakvétá a zraje ve středně raných termínech. Anniston má geneticky zabudovanou odolnost k praskání šešulí a vypadávání semen při nepříznivých klimatických podmínkách. HTS je středně vysoká. Hybrid prokázal dobrý zdravotní stav. Odolnost k fomě je vyšší díky genu RLM7 v kombinaci s kvantitativní odolností. Rostliny jsou středně odolné proti napadení hlízenkou, černěmi a vertici­liovým vadnutím. Anniston je plastická odrůda vhodná pro všechny oblasti pěstování řepky, teplé i chladnější. Je velmi vhodná pro pozemky s pravidelným výskytem mšic. Lze ji doporučit pro výsev v časném, běžném, případně i mírně pozdním agrotechnickém termínu setí. Použití fungicidů a dalších prostředků na ochranu rostlin je nutno volit v závislosti na stavu porostu, vývoji vegetace a infekčním tlaku v průběhu daného pěstitelského roku.

ES Cesario

Dalším top hybridem, který byl uveden na český trh již v loňském roce, je ES Cesario. Je to raná až středně raná odrůda s nižšími rostlinami (150 až 160 cm), které jsou středně odolné k poléhání před sklizní. Rostliny velmi dobře větví a nasazují vysoký počet šešulí, které jsou odolné k praskání. Odrůda velmi dobře přezimuje. HTS je středně vysoká. Zdravotní stav je vyrovnaný, zvýšená je odolnost k fomovému černání stonku (gen RLM7). Hybrid ES Cesario je vhodný pro všechny oblasti pěstování řepky, pro klasické i minimalizační technologie. Lze doporučit i do sušších oblastí a na pozemky s horšími půdami. Odrůda snese mírně časný i mírně pozdní termín setí. Hybrid prošel tříletým zkoušením v registračních pokusech ÚKZÚZ s výbornými výnosovými výsledky a začátkem roku 2018 byl registrován v ČR.

Šlechtění, z nichž pochází moderní řepky Anniston a ES Cesario, reaguje na současné požadavky pěstitelů a měnící se podmínky pěstování. U těchto řepek je jedinečná jejich kombinace vysokého výnosového potenciálu, zlepšeného zdravotního stavu, velmi dobré zimovzdornosti a tolerance k půdním podmínkám. Díky těmto vlastnostem přináší pěstitelům jistotu sklizně kvalitního semene řepky.*

Ing. Michaela Kadlíková

BOR, spol. s r. o.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down