Září a začátek října jsou nejdůležitějším obdobím pro révu a víno. Jaká ale bude letošní úroda, které odrůdy jsou sklizené a jaká je očekávaná letošní sklizeň? Počasí slibuje nadprůměrnou kvalitu, oproti loňskému roku bude ale vína méně. Průběh počasí na přelomu srpna a září kvalitě vína pomohl. Pěstitelé vinné révy a producenti vína ale počítají se ztrátou, kterou způsobily jarní mrazíky.
Sklizeň hroznů je teprve na začátku, hlavní část začala 7. září. Začínají se sklízet rané odrůdy, jako je například Solaris a pak hlavně Irsai Oliver a Muškát moravský. „Nyní je na řadě odrůda Müller Thurgau a v určitých oblastech také Sauvignon, který dosáhl optimální aromatické zralosti a množství kyselin a cukrů pro následnou aromatiku vín,“ prozradil Ing. Martin Půček, výkonný ředitel Svazu vinařů.
Ve Velkých Bílovicích začala na konci prvního týdne v září sklízet asi čtvrtina vinařů. Jinde ještě pár dní počkají. Hlavní sklizeň vinné révy začala letos podle Ing. Půčka kolem 15. až 20. září.
Do dlouhodobého kontextu zasadil letošní ročník Ing. Martin Půček: „Jarní mrazy zničily 20 až 30 procent nasazených hroznů. Celkovou sklizeň očekáváme nižší oproti desetiletému průměru,“ uvedl Ing. Potůček s tím, že desetiletý průměr je na hranici 5,1 t/ha. Letošní sklizeň bude asi o deset procent nižší, tedy 4,5 t/ha.*