Založení kácovského pivovaru na Kutnohorsku se datuje od roku 1457, jeho novodobá historie se píše od roku 2001. Pivovar Hubertus, a. s., patří mezi malé tuzemské pivovary, které vyrábějí pivo z českých surovin – sladu, žateckého chmele a pramenité vody dvourmutovým způsobem vaření. Hlavní kvašení probíhá na spilce a dokváší v ležáckých sklepích. V současnosti nabízí pivovar osm druhů piva včetně kvasnicových.
Studenti České zemědělské univerzity v Praze měli možnost si v rámci exkurze prohlédnout pivovar, dozvěděli se, jak tady vaří pivo, zchladili se ve zdejších sklepích s tanky plnými piva a samozřejmě také pivo ochutnali.
Celkem má pivovar dva ležácké sklepy, ve kterých probíhá poslední část kvašení v obrovských nerezových tancích. Námi navštívený sklep byl postavený dokulata, v minulosti se uprostřed ukládaly ledové kry, které přirozeně sklep ochlazovaly. Teplota se tu udržuje na pěti stupňích Celsia. Světlé výčepní pivo – 10° tu dokvašuje tři týdny, Světlý ležák Premium – 12° celkem pět týdnů a Tmavý speciální ležák – 13° dva měsíce. Poté se pivo stáčí do sudu a plní do lahví. Filtrované pivo v lahvích má trvanlivost dva měsíce, kvasnicové pivo v PET lahvích se musí vypít do tří týdnů.
Více informací se dozvíte v týdeníku Zemědělec*