21.09.2000 | 02:09
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Řepka potřebuje chránit hned od počátku vegetace

Řepka v současné době zaujímá asi 12% podíl v osevním postupu. Vzhledem k tomu, že není zařazována na všechny pozemky, je její zastoupení na některých lokalitách dokonce až třicetiprocentní. Řepka se navíc seje i na sousedící pozemky a protože se také rozšiřuje pěstování jarní řepky, vznikají celoročně nepřerušené pásy zelené řepky. Když si tento stav uvědomíme, každému z nás bude jasné, proč dnes musí pěstitelé tak důsledně řešit ochranu proti škůdcům a chorobám.

Udržet porosty řepky bez škodlivých činitelů není jednoduché, a proto pěstitelé jistě uvítali seminář, který 7.září v Prostějově uspořádala firma Bayer, s.r.o., Praha ve spolupráci se Svazem pěstitelů a zpracovatelů olejnin (SPZO). Na tomto semináři měli pěstitelé možnost získat užitečné informace, jak správně proti škodlivým činitelům zasahovat.
Proti chorobám a škůdcům nestačí bojovat až na jaře. Řadě problémů je nutné předejít již na počátku vegetace. Samozřejmostí by podle slov ing. Jaromíra Šarouna ze SPZO mělo být dodržení základních agrotechnických zásad pěstování řepky, mezi něž patří např. minimální odstup 8 let mezi setím řepky na jednom pozemku, okamžitá likvidace výdrolu, zdravé osivo, dodržení správného termínu setí, výsevek do 60 rostlin na 1 m2 atd. Ne vždy se těmito a dalšími opatřeními předejde případným problémům, a proto je chemická ochrana jediným možným řešením.
Ing. Šaroun uvedl, že nejlepším fungicidem je insekticid. Znamená to, že pokud se podaří udržet porost bez škůdců, je pravděpodobné, že zde bude také nižší tlak chorob. Pokud je však nutné přistoupit k fungicidní ochraně, měli by pěstitelé podle ing. Šarouna zvážit několik aspektů. Rozhodnout by se měli pro přípravek se širokým spektrem účinku, který je možné použít variabilně v širokém časovém období. Výhodou některých fungicidních přípravků je vedlejší morforegulační účinek.
Podle ing. Šarouna je fungicidní ošetření již na podzim velmi účelné, obzvlášť s přípravkem, který navíc působí jako morforegulátor. Podzimní ošetření je pro udržení zdravého porostu po celou dobu vegetace velmi důležité, omezuje např. výskyt fomové hniloby, která je v tomto období nebezpečnější než na jaře. Díky moreforegulačnímu efektu přípravku je navíc zajištěno lepší ukotvení rostliny v půdě, intenzívnější příjem živin, větší odolnost suchu, větší počet pupenů větví, což vše následně ovlivňuje výnos. Při podzimním ošetření fungicidem s morforegulačním účinkem je však podle ing. Šarouna velmi důležité dodržet správný termín aplikace. Ošetřovat by se mělo v období, kdy rostliny intenzívně vegetují, při teplotách nad 10 stupňů C. Optimální termín je mezi 15. a 25.září.
Slova ing. Šarouna o významu morforegulačního ošetření potvrdil také Ing. Marián Havlíček z firmy Bayer, s.r.o., který ve svém vystoupení pěstitelům řepky nabídl k ošetření přípravek Horizon. Právě tento přípravek dával v pokusech, jejichž výsledky uvedl ing. Šaroun, nejlepší výsledky. Poloprovozní pokusy SPZO potvrdily, že přípravek Horizon pozitivně ovlivňuje počet listů na rostlině, průměr kořenového krčku, výšku porostu, hloubku zakořenění, sílu a váhu kořenů, výšku vegetačního vrcholu atd. To vše se projevilo na výnosu, který byl v pokusech o 7,3 % vyšší oproti kontrole. Morforegulační ošetření přípravkem Horizon zajišťuje řepkovým porostům dobré přezimování, vyšší odolnost proti nepříznivým klimatickým podmínkám a rychlejší start v jarním období.
V podzimním období se však neobjevují pouze problémy s výskytem chorob. Ing. Jan Kazda, CSc., z České zemědělské univerzity upozornil na některé podzimní škůdce. Kromě známých slimáků, proti nimž odborníci z firmy Bayer doporučili přípravek Mesurol Schneckenkorn, ing. Kazda zmínil také dřepčíky, osenice, krytonosce, květilky a další škůdce řepky. Na podzim lze však proti těmto škůdcům velmi obtížně zasahovat. Pěstitelé nemají možnost volby mezi přípravky, proti některým podzimním škůdcům dokonce není povolen žádný. Jak však uvedl Ing. Miroslav Kroulík z firmy Bayer, řadu problémů by v budoucnu mohlo vyřešit nové mořidlo Chinook 200 FS, které je v současné době v registračním řízení. Podle ing. Kroulíka bude předností tohoto mořidla především široké spektrum účinku. V pokusech vykazuje toto mořidlo účinnost na dřepčíky, krytonosce zelného, pilatku řepkovou, květilku zelnou a další škůdce. Kvalitní formulace mořidla zaručuje bezproblémové namoření. Chinook podle ing. Kroulíka působí 6-8 týdnů po výsevu. Lze tedy předpokládat, že se v budoucnu pěstitelům boj proti škodlivým činitelům v řepce opět o něco usnadní.
Důležité však bude především to, aby zemědělci svou produkci uplatnili na trhu. I v této věci mohou být optimisty. Jak na závěr semináře uvedl Ing. Martin Volf, ředitel SPZO, situace v odbytu řepky se stabilizuje a lze tedy předpokládat zajištěný odbyt pro jejich produkci jak na českém, tak i na zahraničním trhu.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down