05.09.2001 | 02:09
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Přadný len Venica

(koč) - Nová odrůda přadného lnu VENICA, oceněná zlatým klasem, vznikla na šlechtitelském pracovišti společnosti Agritec pod vedením ing. Martina Pavelka, CSc.
Odrůda Venica prokázala v letech 1998 - 2000 při porovnání s kontrolními odrůdami nejvyšší celkový obsah vlákna (38 %) a celkový průměrný výnos vlákna činil v uvedeném období asi 2,4 t.ha-1.

V nové oceněné odrůdě dostávají pěstitelé lnu materiál, který by měl svou středně dlouhou vegetační dobou, velmi vysokým obsahem vlákna a vysokým výnosem vlákna, vysokou odolností proti chorobám a také vysokou odolností vůči poléhání přispět ke stabilizaci ploch, výnosů a ekonomických výsledků při pěstování této plodiny, o kterou má zpracovatelský průmysl větší zájem, než jsou zatím zemědělci schopni z domácí produkce nabídnout.
Společnost Agritec, výzkum, šlechtění a služby s.r.o., je specializovaným pracovištěm aplikovaného výzkumu s dlouholetou tradicí v oblasti přadných rostlin, luskovin a dalších technických plodin. Výzkumná činnost je zaměřena na výzkum genových zdrojů a biotechnologií lnu a luskovin, výzkum moderních geneticko-šlechtitelských metod lnu, řepky a luskovin a pěstebních technologií a integrované ochrany přadných rostlin, luskovin a kmínu.
Ve šlechtění se společnost zaměřuje na novošlechtění lnu, hrachu a bobu a na zkoušení užitných hodnot odrůd polních plodin pro firemní zkoušky.
Firma provádí i udržovací šlechtění, množení a distribuci osiv vlastních i zahraničních odrůd. U přadného lnu jsou to odrůdy Texa, Jitka, Viola, Raisa a Venica, u olejného lnu odrůdy Atalante a Jupiter, u lupiny bílé a žluté odrůdy Wat, Teo a Juno a u konopí setého Juso 11 a Beniko.
Firma nabízí zemědělcům i poradenské a konzultační služby, každoročně pořádá odborné akce, jako dny lnu, konopí a luskovin, udržuje jednu z nejpočetnějších genových bank lnu v Evropě a v jejím areálu je i maloprodejna potřeb pro zahrádkáře a drobné pěstitele.

Text k foto:
Inženýr Miroslav Hochman, ředitel společnosti Agritec, s pohárem soutěže Zlatý klas a se snopkem lnu oceněné odrůdy Venica.
Foto Břetislav Koč

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down