05.09.2001 | 02:09
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Bob obecný Merlin

(koč) - Nová bělokvětá odrůda bobu obecného MERLIN vznikla na šlechtitelské stanici Selgen v Chlumci nad Cidlinou v týmu pod vedením Ing. Ivy Macháčkové. Odrůda prošla státními zkouškami, při kterých předčila barevně kvetoucí odrůdy.
Její předností je velmi nízký obsah - prakticky jen stopové množství - taninu, který patří k antinutričním látkám, snižujícím přijímání a stravitelnost krmiva. Proto může být tento bob zastoupen při výživě zvířat ve vyšším podílu a může tak obsahem bílkovin napomoci při náhradě bílkovinných krmiv živočišného původu nebo extrahovaných šrotů z dovozu.

Merlin je odrůda nízkého a raného typu, což současně umožňuje jeho využití jako krycí plodiny pro víceleté pícniny a kmín. Hodí se do všech oblastí, kde je bob pěstován, je o dva dny ranější než barevně kvetoucí odrůdy a má v průměru o 20 cm kratší lodyhu než ostatní české odrůdy. Tím je také odolnější proti poléhání a lámání lodyh.
Ve státních zkouškách překonal kontrolní krmné odrůdy. Šlechtění této odrůdy trvalo více než 12 let.
Text k foto:
Semena nové odrůdy bělokvětého bobu MERLIN ve středu palety s nabídkou osiv ze Selgenu. Nechybí ani pohár se Zlatým klasem, který tato odrůda získala při agrosalonu Země živitelka 2001.
Foto Břetislav Koč

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down