07.09.2001 | 02:09
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Široký záběr - pestrá nabídka

Praha, Rožnov, Opava - to je výklad tří písmen v názvu firmy Oseva PRO, s.r.o. Kdo se alespoň trochu orientuje v zemědělském výzkumu, šlechtění a semenářství, hned si spojí Rožnov s trávami a Opavu s olejninami. Přibereme-li k tomu ostatní aktivity firmy (a to nejenom pražské), není divu, že její expozice na výstavě Země živitelka byla tak pestrá jak co do počtu plodin, tak představených odrůd.

Ing. František Gregor, který mne mezi semínky, snopky trav a bramborami provázel, upozornil hlavně na novinky. „Představujeme tady odrůdy obilnin, brambor, řepek (ozimé i jarní), hořčice, lupiny, pohanky a trav pro pícní i nezemědělské využití.Z nově registrovaných odrůd stojí za pozornost především odrůdy ozimé řepky Pilot a Rasmus, odrůda ozimé pšenice Ludwig, ozimého ječmene Angela, odrůda hořčice sareptské Opaleska, raná odrůda brambor Cicero a odrůda pohanky Kara-Dag.
Odrůda ozimé pšenice Ludwig s vysokým výnosovým potenciálem jakostního zrna řazeného do skupiny E/A a velmi dobrým zdravotním stavem si již mezi pěstiteli získává své dobré jméno. Přínosem do sortimentu raných odrůd brambor se nesporně jeví Cicero. Zaujme nejen tvarově pohlednými a velikostně vyrovnanými hlízami (varný typ B-BC), ale samozřejmě i vysokým výnosem a velmi dobrou odolností vůči plísni bramborové. Přednosti plastické odrůdy víceřadého ozimého ječmene Angela jsou především vysoký výnos zrna a dobrý zdravotní stav.
Součástí expozice Osevy PRO byla kolekce odrůd její dceřiné společnosti NOVUM SEEDS s.r.o. V ní se návštěvníci výstavy seznámili například se dvěma novinkami v sortimentu jílku vytrvalého, trávníkovými odrůdami Livonne a Plaisir, jejichž předností je jemný list, nízký vzrůst a odolnost vůči mechanickému namáhání, a odrůdou lipnice luční Lilly vyznačující se jemným listem a hustým drnem. Také vystavovaná psárka luční Zuberská, určená pro luční využití, je novinkou registrovanou v letošním roce.
Z jarních olejnin zaujala odrůda lničky seté Lindo. Vyznačuje se velmi dobrou přizpůsobivostí extrémním podmínkám prostředí a její nároky na vláhu jsou nižší než u jarní řepky nebo olejného lnu. Obsah oleje má vysoký (až 40 %) s vysokým podílem kyseliny linolenové a erukové.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down