12.09.2001 | 01:09
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Pěstitelé kukuřice sbírají informace nejraději na poli

Ještě před dvěma, třemi lety byly u nás firemní polní dny tak, jak jsme je znali z výjezdů na západ od našich hranic, výjimkou, konaly-li se na takové úrovni vůbec nějaké. Nyní jsme si rychle zvykli, že je možné zajet tam, či tam a v jedné sezoně získat přehled o technice, přípravcích na chemickou ochranu rostlin, odrůdách a osivu a kdo ví o čem ještě.

V prvním zářijovém týdnu se pěstitelé kukuřice sešli v Přepychách v okrese Rychnov nad Kněžnou na Festivalu kukuřice pořádaného firmou FORCE LIMAGRAIN, s.r.o. Demonstrační pokusy s hybridy kukuřice byly založeny na pozemcích zemědělského podniku MonFi s.r.o., který byl spolupořadatelem akce. O dva dny dříve se podobná přehlídka uskutečnila na střední Moravě. V roli partnera FORCE LIMAGRAIN, s.r.o. tam bylo Zemědělské družstvo Dub nad Moravou.
Zajímavých informací padlo mnoho. Například ve dvou diskusních skupinách o různých způsobech konzervace a využití kukuřice ve výživě zvířat mohli zájemci klást konkrétní otázky známým odborníkům Ing. Václavu Jamborovi, CSc., a MVDr. Ing. Janu Dvořáčkovi. Předvedeny byly moderní stroje a technologie používané při pěstování a zpracování kukuřice. Hlavním bodem programu ovšem byla přehlídka hybridů LG doplněná ukázkou speciálních typů kukuřice, které dokumentují obrovskou genetickou variabilitu a potenciál této plodiny, a předvedením způsobu, jak vznikají nové dvouliniové a tříliniové hybridy.
Z nabídky hybridů LG, které byly k vidění, stojí za zmínku v sortimentu využití na zrno, CCM a LKS zejména hybrid LG 22.22 ( FAO 230 ) s vynikající ekonomikou pěstování, která je dána zajímavou kombinací nízkého obsahu sklizňové vlhkosti zrna a vysokého výnosu. V raných hybridech to je zejména LG 22.44 ( FAO 240 ), který je jedním z nejprodávanějších hybridů díky své plasticitě, výnosu a kvalitě zrna, jež je mimořádně vhodné i pro mlýnské zpracování. Ve středně raném sortimentu je jedním z nejdůležitějších hybridů LG 22.92 (FAO 290), který poskytuje špičkové výnosy zrna.
Z hybridů určených k využití na siláž je třeba vyzvednout hybrid LG 21.95 (FAO 200 - 210) registrovaný v roce 2001. Jde o výnosný hybrid s vysokou intenzitou počátečního růstu a tolerancí k chladu. Plastickým hybridem nejen pro střední polohy je LIMABEST (FAO 240) s vysokým podílem zrna a obsahu energie v silážní hmotě. Z pozdnějších hybridů vyniká LG 22.80 (FAO 280), který splňuje ta nejnáročnější výnosová a kvalitativní kritéria. K pěstování na siláž je využíván ve velkém rozsahu i hybrid LG 22.44 zejména pro vysokou kvalitu silážní hmoty.
Nejenom proto, že týdeník Zemědělec a odborný měsíčník pro rostlinnou výrobu Úroda byly mediálními partnery akce, jsme se vypravili do Přepych. Nesmíme prostě nikde chybět. Využili jsme příležitosti a několik otázek jsme položili Ing. Rostislavu Hrubému, jednateli firmy FORCE LIMAGRAIN, s.r.o.
Pane inženýre, jaké jsou vaše zkušenosti s pořádáním polních dnů z loňska a jak se vydařil letošní na Moravě? Hodnotit dnešek by bylo asi ještě předčasné…
Loňský vlastní farmářský den zde v regionu východních Čech byla pro nás dobrá zkušenost. Tehdy se podle naší statistiky sešlo kolem tří set účastníků z téměř sedmdesáti podniků. Zájem o tuto formu prezentace a o hybridy naší firmy je tedy bezesporu značný. Účastníci kladně hodnotili, že byly předvedeny nejen hybridy kukuřice, ale i výsledky agronomických pokusů, například hnojení s různými dávkami dusíku nebo hloubky setí a hustoty porostu.
Proto jsme letos rozšířili lokality pro prezentaci našich materiálů na dvě - jednu na Moravě (v Dubu nad Moravou) a druhou tady ve východních Čechách. Do Dubu přijelo na dvě stě zájemců, tady je jich dnes zatím navzdory špatnému počasí více než tři sta.
Dvě místa s poněkud rozdílnými podmínkami - byl to záměr pro předvedení odlišného sortimentu nebo jste pouze chtěli vyjít vstříc svým zákazníkům, aby k vám měli blíž?
Základní sortiment hybridů máme na obou lokalitách prakticky shodný, ale jelikož kukuřice je plodina mikroregionu, reaguje výrazně na prostředí. Moravská nížinná lokalita umožňuje pěstování pozdnějších hybridů, to je FAO 300 i více s výsledky, které by tady, vlastně už v podhůří Orlických hor, nebyly možné. Návštěvník polních dnů tedy vidí na obou místech průřez skladbou hybridů LG, na jejich odlišnosti a možnosti uplatnění jej při prezentaci upozorníme. Dnes jsou zde pěstitelé nejen z okolí, ale i z jižních a západních Čech, z Litoměřicka, Hradecka, Pardubicka a jiných oblastí a my chceme, aby všichni získali užitečné informace o hybridech, které jsou vhodné zejména do jejich výrobních podmínek.
Firma LIMAGRAIN GENETICS je velkou šlechtitelskou společností. Chystá pro evropský trh s osivem kukuřice pro nejbližší období nějaké novinky?
V rámci všech aktivit firmy jde nejvíce prostředků do výzkumu a šlechtění nových genetických materiálů. Cílem jsou hybridy kukuřice, které budou splňovat minimálně dvě kritéria - vynikající kvalitu, a to jak osiva, tak sklizeného produktu, a dále vysokou výkonnost v konkrétních podmínkách v rámci příslušné skupiny ranosti a ve vztahu ke směru využití.
O novinkách pro český trh v příštím roce je předčasné hovořit, protože k dnešnímu dni nebyla v ÚKZÚZ ukončena registrace nových hybridů pro rok 2002. Inovace je však pro nás důležitým spojencem, stále posunujeme výkonovou hranici nahoru. Přesto není optimální měnit neustále celou skladbu, ale méně výkonné hybridy musí postupně ustupovat. V oficiálních zkouškách máme zajímavé materiály a těšíme se, že je pěstitelům nabídneme po úspěšné registraci již pro osev v roce 2002. Alespoň jeden příklad. Na zrno i siláž bude výrazným obohacením naší nabídky hybrid LG 23.07 (FAO 320). Jde o výnosný hybrid s vysokou tolerancí k suchu. Letos mu končí zkoušky užitné hodnoty v ÚKZÚZ. V uplynulých dvou letech dosahoval opravdu skvělých výsledků. Věříme, že po úspěšném ukončení registrace jej budeme moci uvést na trh.
Máte k dispozici kvalitní a výkonné hybridy. Daří se obchod s osivem?
S radostí jsme přijali zjištění, že se plochy kukuřice v České republice letos stabilizovaly. Podle ČSÚ dokonce plocha kukuřice podle stavu osevu k 31. 5. proti loňsku mírně vzrostla. Nemoc šílených krav ani slintavka a kulhavka, které obcházejí Evropou, neohrozily pozice chovatelů skotu, tedy neustupuje se příliš od pěstování kukuřice na siláž. Prodej osiva v naší firmě stoupl proti loňsku o 31 %, což nám zajišťuje na trhu s osivem kukuřice velmi dobrou pozici.

A na závěr Festivalu kukuřice šlo stranou jednání s obchodními partnery a přišel čas na setkání s přáteli. Hrála k tomu country kapela a kdo má rád koně, mohl se podívat na ukázku westernového ježdění. Myslím, že mohu napsat: festivalový den se vydařil.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down